Украйна и ЕС са притеснени: Руският петрол намира път към Европа "през задния вход"

4175
Украйна и ЕС са притеснени: Руският петрол намира път към Европа "през задния вход"
Снимка: iStock

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви зависимостта на Европа от руския нефт и газ за "история". Но много други хора - от висши украински служители до членове на Европарламента и представители на индустрията - твърдят, че тази глава от историята все още се пише.

Те казват, че значителни количества руски въглеводороди, особено петрол, все още се пренасят на европейския пазар в нарушение на санкциите, а така Владимир Путин продължава да финансира военната си машина.

Русия обяви на кого ще продава петрола си

Русия планира през настоящата година да продаде на "приятелски" страни над 80 на сто от експортния си петрол, както и 75 на сто от петр...

"През 90-те години на миналия век имах приятел в Ню Йорк, който се оплакваше, че хлебарки влизат в апартамента му през всяка свободна дупка - точно това прави Русия с енергията си", казва пред Politico Олег Устенко, икономически съветник на украинския президент Володимир Зеленски. "Трябва да поправим тези дупки, за да спрем Русия да получава тези кървави пари, които използва, за да финансира военната машина, която унищожава страната ни и убива народа ни".

ОЩЕ: Приходите на Русия от петрол намаляха с 42%

Суровият петрол е пословично труден за проследяване на световните пазари. Той лесно може да бъде смесен с други пратки в транзитните страни, като по този начин се създава по-голяма партида нефт, чийто произход не може да бъде установен. Процесът на рафиниране, необходим за всяко практическо приложение, също премахва всички следи от произхода на суровината.

Сложната мрежа от транспортни компании, носещи знамената на неразгадаеми офшорни юрисдикции, добавя още един слой мистерия. Някои от тях са обвинявани, че помагат на Русия да скрие произхода на износа си на суров петрол, използвайки различни средства.

"За разлика от тръбопроводния газ, пазарът на петрол е глобален. Системите за размяна, както и смесването на разновидности, са обичайна практика", казва Михаил Ходорковски - виден критик на Путин в изгнание и бивш главен изпълнителен директор на петролния и газов гигант ЮКОС.

Приходите на Русия от петрол и газ с 46% срив през януари: Как оцелява Москва?

Приходите на руското правителство от добив и износ на нефт и газ са намалели с 46% през януари 2023 спрямо същия месец на миналата годи...

"Резултатът от ембаргото е значително увеличение на руските транспортни разходи, значително преразпределение на доходите в полза на посредниците и известна допълнителна отстъпка поради стесняването на пазара на купувачите", допълва той.

След нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 г. ЕС до голяма степен забрани руските изкопаеми горива с изключения за ограничени количества суров нефт, тръбопроводен газ, втечнен природен газ (LNG) и петролни продукти. Но големи количества руски суров петрол все още се доставят на световните пазари, което кара някои експерти да подозират, че те си проправят път към европейския пазар през задния вход.

"След въвеждането на санкциите количествата суров петрол, които Русия изнася, остават повече или по-малко стабилни", казва Саад Рахим, главен икономист в световната фирма за търговия със суровини Trafigura. "Възможно е руският петрол все още да се продава на ЕС и западните държави чрез посредници".

ОЩЕ: Иран учи Русия на трикове за заобикаляне на петролните санкции

Един от потенциалните маршрути към Европа е през Азербайджан, който граничи с Русия и е начална точка на газопровода Баку-Тбилиси-Джейхан. Пристанището Джейхан в Турция е основен център за доставки, от който се доставя суров петрол за Европа. То получава и големи количества от Ирак чрез тръбопровода Киркук-Джейхан.

Иран помага още повече на Русия да избегне петролните санкции

През последните месеци Иран значително е увеличил усилията си да помогне на Русия да заобиколи западните петролни санкции. Това пише Fi...

Франсоа Белами, френски евродепутат и член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в Европейския парламент, изразява подозрения относно този маршрут във въпрос до Еврокомисията, зададен наскоро. Според него данните показват, че между април и юли миналата година Азербайджан е изнасял 242 000 барела дневно повече, отколкото е произвеждал - голям марж спрямо вътрешното производство, което през миналия месец възлиза на 648 000 барела дневно и според данни на министерството е в дългосрочен спад.

"Как може една страна да намали производството си и едновременно с това да увеличи износа си? Има нещо напълно непоследователно в цифрите и това несъответствие създава подозрения, че санкциите се заобикалят", каза Белами.

Говорител на ЕК заяви, че Комисията работи за преодоляване на пропуските в режимите на санкции и е назначила бившия посланик на ЕС в САЩ Дейвид О'Съливан за специален пратеник, натоварен с борбата със заобикалянето на наказателните мерки. Посочи, че цитираните от Белами данни за азербайджанските петролни трансакции "са извършени преди влизането в сила на санкциите, така че там не става въпрос за заобикаляне".

"Азербайджан не изнася руски петрол за ЕС по тръбопровода БТД", заяви Айхан Хаджизада, говорител на външното министерство на страната, и добави, че макар "Азербайджан да продължава да използва целия несанкциониран петрол, независимо от източника", той "остава ангажиран да извършва своите операции по доставка и търговия с най-голямо внимание и старание, в съответствие със съответните закони и разпоредби".

Данните, предоставени от министъра и цитирани от Politico, показват скорошен спад в обема на износа за ЕС - от около 3 млн. тона месечно (около 700 000 барела на ден) в началото на 2022 г. до около 2 млн. тона месечно през тази година.

България е №3 сред купувачите на руски петрол: Къде отива той след ембаргото?

Русия беше сериозно засегната от няколкото пакета европейски санкции заради агресивната си война в Украйна, а най-сериозен удар понася ...

В същото време обаче Турция удвои директния си внос на руски петрол през миналата година и отказа да наложи санкции върху суровия петрол с произход Руската федерация, въпреки че едновременно с това предлага военна и хуманитарна подкрепа на Украйна.

В края на миналата година финландският Център за изследване на енергетиката и чистия въздух (CREA) предупреди, че "се очертава нов маршрут за руския петрол към ЕС през Турция, където той се преработва в петролни продукти, а те не са обект на санкции.

"Разполагаме с достатъчно доказателства, че някои международни компании купуват рафинирани продукти, произведени от руски петрол, и ги продават на Европа", казва Устенко, съветникът на Зеленски. "Това е напълно законно, но напълно неморално. Това, че е разрешено, не означава, че не трябва да правим нищо по въпроса".

В понеделник британската неправителствена организация Global Witness публикува доклад, в който се посочва, че руският петрол постоянно се продава на цени, далеч надвишаващи ограничението от 60 долара на барел, наложено от страните от Г-7 през декември миналата година.

Припомняме, че ЕС добави в десетия пакет със санкции срещу Москва възможност за добавяне в черния списък на лицата - физически и юридически, които заобикалят наказателните мерки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com