Уточняващо писмо от синдиците на КТБ: ДСБ е имала 58 хил. лв. при затварянето на банката

19507
Уточняващо писмо от синдиците на КТБ: ДСБ е имала 58 хил. лв. при затварянето на банката
Снимка: БГНЕС

Преди около две седмици синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) излязоха със списъците на политици, държавни служители, магистрати и партии, които са имали сметки в банката. Задължението им беше вменено с промени в Закона за кредитните институции от миналата година.

Веднага след публикуване на списъците, които показаха, че някои политически партии са имали внушително влогове във фалиралата банка, от „Глас Народен“ и други сигнализираха за грешка. В последствие се оказа, че такава наистина има, като синдиците публикуваха наново списъците на партиите, които са имали пари и са теглили от КТБ. Те също така обясниха, че става дума за техническа грешка, заради която към сметките на някои партии бяха добавени милиони, а от други изчезнали подобни суми. Една от тези формации беше „Демократи за силна България“ (ДСБ).

Отложиха делото на Цветан Василев, бил болен от грип

Делото срещу Цветан Василев е отложено за 16 март от 11.30 часа във Висшия съд на Белград, предаде БНТ. Сръбският адвокат на Василев д...

Сумите на влог на ДСБ в първия списък бяха за общо 276 хил. лв. Вторият обаче  показа, че на влог от партията са имали доста по-внушителни сметки - един път 1 064 964,76 лв. и един път 1 367 794,23 лв. Погасените кредити на партия ДСБ бяха първоначално приписани погрешка на НДСВ, като във втория списък стана ясно, че от партията на Радан Кънев са взели два кредита за по 100 000 лв.

Днес от ДСБ изпратиха сканиран документ от синдиците на КТБ, който всъщност по-подробно обяснява сумите, които партията е държала в банката в 5-годишния период преди отнемането на лиценза на кредитната институция.

Към момента на отнемане на лиценза на банката на 6 ноември 2014 г. по сметки на ДСБ са налични в разплащателна - 8 554,22 лв. и в депозитна – 50 352, 18 лв. Общата сума е около 58 хил. лв.

По депозитната сметка към датата на изявлението на ДСБ, относно наличности в банката, сумата е 40 960, 31 лв. "Разликата (от около 10 хил. лв., бел. ред.) се формира след олихвяване за определените периоди”, обясняват от ДСБ. Кредитите са окончателно погасени съответно на 30 април 2010 г. и на 22 ноември 2011 г.

Кадиев: Заданието, което е дадено на AlixPartners, е грешно

Един от депутатите, които видяха доклада на международната комапния AlixPartners ("Аликс партнърс") за КТБ в секретната секция на Народ...

Разплащателната сметка на ДСБ е открита на 23 август 2004 г. и е закрита на 6 ноември 2014., когато КТБ беше официално затворена. Максималното салдо в размер на 1 367 794,23 лв. е достигнато през юли 2011 г. Припомняме, че през октомври същата година имаше президентски и местни избори. Пред медиите Кънев говори през миналата година, че партията е имала 1 милион в КТБ, а към затварянето на банката парите са били около 40 хил. лв., което се й вижда и от писмото на синдиците

ДСБ са имали в КТБ и депозитна сметка, показват списъците на синдиците и разпространеното днес официално писмо към финансовия и административен директор на партията Марио Милушев. Депозитът е достигнал максималния си размер през август 2012 г., когато е бил 1 064 964,76 лв. - т.е. година след достигнатия максимум по разплащателната сметка.

Партията към момента няма непогасени кредити към КТБ, като се разбира и, че е ползвала още един от банката за 50 000 лв., който е погасен през 2008 г.

Прокуратурата разсмива - чистачката била виновна за хвърлените документи за КТБ

Бързо-бързо прокуратурата се разшета и намери виновния за изхвърлените документи, свързани с КТБ. Това била чистачката - според проверя...

Публикуваните списъци от синдиците на фалиралата банка е за годините между 6 ноември 2009 г. и 6 ноември 2014 г., като за вложенията се посочва максималния влог, достигнат по което и да е време през този период. От отговора на синдиците на КТБ към ДСБ става ясно, че партията е имала около 1 млн. лв., достигнат по различно време през този 5-годишен период, като в някакъв период парите за изтеглени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика