В кои сектори у нас служителите най-често сменят работата си?

4369
В кои сектори у нас служителите най-често сменят работата си?
Снимка: iStock

Служителите в сферата на телекомуникациите най-често избират да сменят работното си място, като близо 50% от работодателите в този сектор потвърждават, че персонала сменя работата по собствено желание. Това сочи проучване за текучеството на персонал през 2021 година на ManpowerGroup България, в което са участвали 256 работодатели, опериращи в 14 бизнес сектора на територията на страната.

След телекомуникациите, най-често работното си място сменят служителите в центровете за споделени услуги (32%), търговията (31%) и образованието (30%). Най-ниско доброволно текучество се отчита в сферата на здравеопазването, където едва 3.33% от служителите сменят работата по собствено желание, следвана от енергетиката с дял от 4.5%.

 

Служителите в телекомуникациите най-често избират да сменят доброволно работата си; 

Източник: ManpowerGroup България

Работниците у нас ще бъдат масово над 55-годишна възраст през 2035 г.

Работниците над 55-годишна възраст ще оформят над 1/3 от заетите в България през не толкова далечната 2035 година. България се нарежда ...

Основна причина за доброволна смяна на работното място е "по-високо възнаграждение в друга компания", като цели 85% от респондентите са посочили този мотив. Следващите най-популярни причини са „невъзможност за професионално израстване“ и „конфликти на личностно ниво“.

Около 20% от всички компании са посочили, че недобрата комуникация и делегиране на задачи е фактор, произлизащ от разминаване между длъжностна характеристика (19%) и затруднения при въвеждане в работа на новонастъпили (17%). Само 11% от респодентите посочват недобрите условия на труд като фактор, а по-малко от 1% отбелязват COVID-19 като причина за промяна в цялостната организация, довела до доброволно текучество на кадри, пише в проучването.

55% от компаниите споделят, че половината от прекратените им служители през 2021 г. са напуснали тяхната организация по собствено желание. Най-често напусналите са служители, работещи между 7 месеца и 3 години в компанията. Много голям брой хора остават за периода на онбординг и стандартния изпитателен срок, но не и след това. Съпоставено с фактор номер едно, а именно по-добро възнаграждение на друго място. Данните сочат, че преразглеждане на възнаградженията за 2022 г. в посока повишение е необходимост за много организации в на практика всички сектори, пише в проучването.

Що се отнася до общото текучество, производствените отдели на компаниите страдат най-много от него. Близо 30% от анкетираните работодатели посочват, че оператори, складови работници или нискоквалифициран персонал – сменят работното място най-често. Сред причините за това са „демотивация“, „условия на труд“ и/или „финансови условия“. След него се нарежда направление „Търговия“, посочен като най-критичен от близо 16% от анкетираните.

На въпроса “Колко процента е общото текучество за компанията ви през 2021 г.?“ организациите в различните индустрии посочват общия процент напуснали. Според отговорите, секторите с най-високо общо текучесто са: „Здравеопазване“ с 37,33% , „Телекомуникации“ с 35,40% и „Строителство и инженеринг“ с 33,33%. Най-ниски стойности данните сочат в компании от сферата на „Енергетиката“ и „Информационните технологии“ със съответно 7,5% и 14,25%.

В кои сектори у нас заплатите са над 2000 лева?

Размерът на месечното брутно възнаграждение зависи от много фактори, но като цяло доброто образование и натрупаният опит са най-важните...

 

Здравеопазване и фармация е секторът с най-високо общо текучество; 

Източник: ManpowerGroup България

Сравнявайки текучеството през 2020 г. – годината на COVID-19 и 2021 г., когато бизнесът работи на по-пълни обороти, близо 43% от компаниите са посочили, че през 2021 г. текучеството е значително по-високо. Близо 17% споделят, че няма разлика в текучеството през двете години. Само 12% от компаниите споделят, че през 2021 г. общото текучество е по-ниско спрямо миналата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече в АЕЦ "Козлодуй", кога започва зареждането? (СНИМКИ)

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com