В кои сектори заплатите са под средната за страната?

8023
В кои сектори заплатите са под средната за страната?
Снимка: iStock/Guliver

Заплатите в частния и публичния сектор традиционно се различават. Същото важи и за различните икономически дейности в страната.

През първо тримесечие на 2022 г. в частния сектор е отчетена средна работна заплата от 1 591 лева, което представлява номинален ръст от 11,6 на в сравнение със същия период за миналата година. Същевременно се отбелязва ръст на наетите с около 1,2 %. В сектора работят 76,6 % от българите или 2,1 млн. души, става ясно от данните на Националния статистически институт, цитирани в редовния бюлетин на Министерство на труда и социалната политика.

В обществения сектор у нас, където работят 23,4 % от българите (или 643,6 хил. души), през първо тримесечие на 2022 г., е отчетена средна работна заплата от 1 598 лева, което представлява ръст от 1,8 % в сравнение със същия период на 2021 година. Наетите в сектора нарастват с 0,2 % на годишна база.

Средният размер на работната заплата общо за България възлиза на 1 593 лева през първото тримесечие на тази година, като нараства номинално с 9% на годишна база. 

Общият брой на наетите лица от частния и публичния сектор у нас достига 2,74 млн. души. Като цяло заетите в българската икономика, т.е. наетите, работодателите, самостоятелно заетите лица и неплатените семейни работници, възлизат на общо 3,06 млн. души към края на първото тримесечие на тази година. Най-много заети лица у нас има в сектора на услугите - цели 1,98 млн. души или 64,6% от всички заети в страната.

В кои професии заплатите са под средната за страната?

През първо тримесечие на 2022 г. в единадесет икономически дейности в България се отчитат средни заплати по-ниски от средната за страната, като в тези дейности работят около 67 % от всички наети.

В „Хотелиерство и ресторантьорство“ е отчетена най-ниска средна работна заплата от 964 лева. Средното възнаграждение в сектора нараства с цели 34,4% на годишна база, докато наетите се увеличават с 6,8% за същия период. Към края на първо тримесечие на 2022 година в тази икономическа дейност работят около 3,8% от всички наети лица.

В „Други дейности“, в която влизат хората работещи в организации с нестопанска цел и извършващи различни лични услуги, като ремонти, фризьорство, химическо чистене, е отчетена средна работна заплата от 1088 лева. Сумата нараства с 13.2% на годишна база, а наетите се увеличават с 2,4% за същия период. Около 1,6% от наетите у нас работят в тази икономическа дейност.

Къде у нас заплатите са най-ниски и най-високи?

Средната брутна заплата в България достигна 1668 лева (1294.33 лева нетно) през месец март тази година, сочат данните на Националния ст...

В „Селско, горско и рибно стопанство“ се отчита втората най-ниска средна работна заплата от 1 005 лева, с положителен ръст на годишна база от 2,1%. Работещите в тази икономическа дейност са около 2,9 % от всички наети, като за една година намаляват с 2,5 % на годишна база.

В „Култура, спорт и развлечения“ е отчетена средна работна заплата от 1 336 лева, като се отчита ръст от 32,7 % на годишна база. Наетите в тази дейност са около 1,5 % от работещите у нас, като за една година нарастват с 4,7 %.

В „Строителство“ се отчита средна работна заплата от 1 156 лева през първо тримесечие на тази година. Средната заплата нараства със 7,4% на годишна база, докато наетите намаляват с 1,4%. В тази икономическа дейност работещите са 5,6 % от всички наети към края на първото тримесечие на 2022 година.

В „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване“ е отчетена средна работна заплата от 1 158 лева. На годишна база същата е нараснала с 2,8 %, а наетите представляват 1,6 % от всички наети у нас, като за една година намаляват с 1,3%.

В „Административни и спомагателни дейности“ средната работна заплата възлиза на 1 384 лева. Наблюдава се положителен ръст от 17,3% на годишна база. Секторът обхваща разнороден кръг дейности, които служат за административна и друга поддръжка на останалите отрасли - даване под наем на движимо имущество, посредничество за постоянно или временно наемане на работа, посредничество в туризма, поддръжка на сгради, охранителна дейност, кол центрове и други. Наетите в този сектор нарастват с 3,3%, през първо тримесечие. В тази икономическа дейност работят около 5,2 % от всички наети в България.

Средната заплата в София стигна 2340 лева

Неравенството в доходите между столицата и останалата част на страната продължава да се засилва. Средната работна заплата в София дости...

В „Транспорт, складиране и съобщения“ се отчита средна работна заплата от 1 260 лева, като на годишна база нараства с 3,7 %, докато наетите се увеличават с 0,8 % за същия период. През първото тримесечие на 2022 г. около 6,3 % от всички наети у нас са в тази икономическа дейност.

В „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ се отчита средна работна заплата от 1 387 лева и годишен ръст от 11,8%. Наетите в тази икономическа дейност са около 16,8% от всички наети. През първо тримесечие наетите намаляват с 0,3 % спрямо същия период на 2021 година.

В „Преработваща промишленост“ се отчита средна работна заплата от 1 359 лева, като записва ръст на годишна база от 8,5%. Наетите са около 20,8 % от всички наети в страната и спрямо първо тримесечие на 2021 г. намаляват с 0,8 %.

В „Операции с недвижими имоти“ се отчита средна работна заплата от 1 395 лева. Сумата нараства с 4,5% спрямо първото тримесечие на миналата година. Наетите в тази дейност са около 0,9 % от всички наети в България, като нарастват с 4,4 % на годишна база.

Още: В кои сектори у нас заплатите са над 2000 лева?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com