В. Методиев: Инатът на Дянков за ДАНС беше откровена беля

4652
В. Методиев: Инатът на Дянков за ДАНС беше откровена беля

Притеснен съм за собствената си страна. Въпросът е можеше ли България да избегне да стане мишена на международния тероризъм. В момента има множество хипотези по тази тема, но е сигурно едно – да провеждаш политика, която е дълготрайна на сложен баланс между Израел и арабския свят и да пазиш страната си встрани от тези сблъсъци, не е проста работа.

Това каза пред БНР Веселин Методиев, заместник-председател на ДСБ. Той посочи, че България е наследила от комунистическото време една политика в Близкия изток и в частност в страните от арабския свят, "която беше политика на съветски колониализъм". Обаче в 90-те години полека и внимателно в заслуга на няколко правителства се зае позиция в която арабския свят беше желан партньор и от друга страна добри отношения с Израел.

Същевременно, обаче, в самия арабски свят протекоха събития, които го смениха и нещата станаха по-сложни. В последните години това избягна от очите на управлението на страната. Балансът беше нарушен, но това е поправима грешка. Но тя би трябвало да произтича от това дали си ляв или десен. Човек, който се нагърбва с управлението на страната, трябва да бъде много внимателен и да прави всичко възможно да стои на една ръка разстояние от тези опасности, които дебнат целия цивилизован свят", заяви Методиев.

Този баланс който МВнР познава, който е на разположение на специалните и служби, той трябва да бъде възстановен на 100% и да се върви по този път, защото той е доказал успехите си през тези две десетилетия, обясни Методиев.

"Комисията за контрол на ДАНС излезе със становище, че държавният бюджет силно е подценил тази агенция и то с оглед на нейното функциониране, именно като защитник на националната сигурност. Дебатът беше проведен в залата на НС и въпреки всичко не беше коригиран бюджетът на агенцията. Когато контролираш толкова от близко една специална служба, тези колеги наистина са станали много компетентни в годините. Те знаят, че тези разходи не са пилеене на средства и щом толкова много настояваха те да се увеличат, това не е случайно. Но инатът на Дянков беше откровена беля. Това е едно от нещата, които трябва да се коригират в бюджета за 2013. Не може ДАНС да се остави на произвола на финансовите виждания на МФ, в никакъв случай", категоричен е Веселин Методиев.

За вота на недоверие Методиев каза, че ДСБ не може да участват в подписка с хора, които носят политическата отговорност за доклада на ЕК. "Първите 2 години са управлявали те. Премиерът в петък веднага си взе преднина и каза: ние във вторник ще дебатираме. Те ще дебатират в една ситуация под булото на незаглъхналите ни притеснения от терористичния акт, няколко дена преди лятна ваканция и важният въпрос за политиката за борба с организираната престъпност ще се замете в ъгъла. Ако имаш желание да проведеш дебат, който да има конкретни решения, то септември, октомври е много по-подходящо да се прави такъв дебат. Не е случаен фактът, че България няма да има мониторинг до изборите. Това не е случайно. Това също трябва да е обект на разговори. Представянето на доклада от Барозу съдържа изречение, че се чакат убедителни резултати, фактически това е преценка, че такива резултати няма", заяви Методиев.

Това са толкова тежки оценки за България, че трябва да си сляп, за да не виждаш, че 5 години като страна-член на ЕС ти получаваш най-лошата оценка за такава сфера като борбата с престъпността и корупцията, фактически чиста двойка, подчерта още Методиев.

Той каза, че няма време за ваканция, ако може да се свърши нещо. "Ние сме в предизборна ситуация. "Ваканцията" ще бъде една година до следващите избори, защото заниманието на всички ще бъде адресирано към самите избори", каза Методиев. Той повтори още веднъж, че ако ДСБ се присъединят към внасянето на този вот на недоверие, това значи да станат защитници на "безхаберието и бездействието на тройната коалиция в първите две години". "Да застанем до тях при този вот на недоверие е абсурд", каза още Методиев.

Редактор: Георги Иванов

Дянков: С Дания и Швеция сме добре

Много по-лесно ще бъде на следващото правителство и на следващия финансов министър, след като беше договорена новата лихва по евроо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com