В света на НАП: 3 стотинки могат да са равни на милиарди

16366
В света на НАП: 3 стотинки могат да са равни на милиарди
Снимка: iStock

Интересно писмо, което приехме като предизвикателство, постъпи в редакцията на Actualno.com. Очевидно е писано от собственик на фирма с доста скромен оборот, доста гневен при това.

"Преди дни получавам съобщение от НАП, че имам задължение към Агенцията. Винаги се стряскам, като получа такова. Душицата ми в гърлото скочи, защото съм съвестен данъкоплатец. И побързах да проверя какво пак им дължа, защото гледам всичко да ми е платено навреме. Вдигнах кръвно. Потутках се докато вляза с дадения ми от тях персонален идентификационен номер (ПИК), но се логнах в системата. Там също се лутах, докато открия по кой параграф дължа пари. И когато най-сетне го открих, се оказа, че е 0,03 лева – тоест ТРИ стотинки. Кръвното ми рязко скочи още повече", пише жената в писмото.

Брутният външен дълг достига 41.9 млрд. евро към края на февруари

Брутният външен дълг достига 41.909 млрд. евро към края на месец февруари тази година, сочат данните на Българската народна банка....

И допълва: "Ядосах се до немай къде, че за три стотинки НАП ме укорява, че съм длъжница. Написали са ми писмо от една цяла машинописна страница. Фирмата ми е с годишен оборот от има-няма 10 000 лева. Не за първи път ми се пишат подобни писма за дължими стотинки. Не за първи път вдигам кръвно. И се запитах – НАП толкова ли е взискателна към големите си длъжници, или е жестока към слабите, но нежна към силните".

Тя моли редакцията ни да провери в какъв размер са задълженията на другите фирми към НАП и да изчислим при това положение колко подобни писма трябва да е пратила НАП за всеки 3 стотинки дълг.  

Проверка в публичните регистри сочи, че има два списъка на длъжници.

Намаляват държавната лихва за просрочени задължения

Драстично понижаване на законната лихва, която се прилага при просрочени задължения у нас, предлагат група депутати от управляващата ко...

Първият е за фирми с неуредени публични задължения над 5 000 лв., които нямат имущество, върху което може да се наложи обезпечение, не е представено обезпечение и нямат вземания от банки и трети лица. В него фигурират 16 424 юридически лица към края на март тази година. Те дължат на държавата 8 390 156 381 лева. Изчислихме, че ако на всеки 3 стотинки дълг бяха пускали на тези фирми по едно съобщение, би трябвало да са изпратили близо 280 000 000 000 съобщения. Какъв е разходът по изпращане на едно съобщение е отделен въпрос.

С дълг на стойност над 10 милиона лева са 70 дружества, които не са платили данъци и осигуровки на държавата за 1 461 065 197 лева.

Вторият списък е на длъжниците с публични задължения над 5000 лева, върху чието недвижимо или движимо имущество е наложено обезпечение, които нямат парични средства и парични вземания от трети лица, нямат издадено разрешение за отсрочване или разсрочване. Те също така нямат издадено разрешение по чл. 229 от ДОПК. Тоест, публичният изпълнител с разпореждане до банката не може да разреши определена част от постъпилите или постъпващите по сметката на длъжника суми да се оставят на негово временно разпореждане за неотложни плащания във връзка с дейността му.

Във въпросния втори списък фигурират 2680 фирми, които общо дължат на държавата 1 727 278 149 лева. Сметката показва, че ако на всеки 3 стотинки дълг бяха пускали по едно съобщение, би трябвало да са изпратени почти 57 600 000 000 милиарда съобщения.

Във втория списък има 25 фирми със задължения на стойност над 10 милиона лева. Общите им неплатени сметки по Данъчно-осигурителния кодекс са 508,7 млн. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика