Вече изоставаме повече от Румъния, отколкото от Гърция

6642
Вече изоставаме повече от Румъния, отколкото от Гърция
Снимка: iStock

Докато преди десетилетие България и Румъния бяха двете страни, които се съревноваваха за последната позиция във всяка една европейска статистика, днес ситуацията изглежда доста по-различно. Поне когато говорим за материално благосъстояние и покупателна способност.

България продължава да е на последно място в Европейския съюз по фактическо индивидуално потребление на глава от населението, измерено чрез паритет на покупателната способност, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат за 2021 година.

Казано с други думи, българите продължават да имат най-нисък стандарт на живот в Европейския съюз от гледна точна на покупателна способност, дори когато разликата във валутите и цените в отделните страни бъдат взети предвид.

Българското фактическо индивидуално потребление достига едва 63% от средното за ЕС. Това е минимално подобрение спрямо данните от предходната 2020 година, когато равнището у нас достигаше 61% от средното.

В същото време Румъния продължава да просперира, като фактическото индивидуално потребление в страната, измерено чрез паритет на покупателната способност, вече достига 82% от средното за ЕС. Това е подобрение спрямо предходната година с 2 процентни пункта.

България е 53-та в света по конкурентоспособност и последна в ЕС

Така докато покупателната сила в България остава с цели 37% под средното за ЕС, в Румъния този показател се придвижва до 18% под средното.

На фона на това, фактическото индивидуално потребление в Гърция възлиза на 76% от средното или 24% под средната стойност за ЕС. Преди година равнището е било 74% от средното за Европейския съюз.

Така към края на 2021 година, Румъния се нарежда на 19-то място в ЕС по покупателна способност, докато Гърция заема 22-ра позиция.

На дъното редом до България застават Словакия, Унгария (по 70% от средното за ЕС), Латвия (71%) и Хърватия (73%), която се намира непосредствено зад южната ни съседка Гърция.

Реалният растеж на заплатите у нас се свива до 0.1% заради инфлацията

На първо място по фактическо индивидуално потребление, измерено чрез паритет на покупателната способност, се нарежда Люксембург – цели 146% от средното за ЕС. Челната петица се допълва от Дания (121% от средното за ЕС), Германия (120%), Нидерландия (117%) и Белгия (115%).

Около средното ниво за ЕС се намира Италия – фактическо индивидуално потребление възлизащо на 97% от средното за ЕС или 3% под средното ниво.

Последни сме по материално благосъстояние в ЕС

България е последна по материално благосъстояние в Европейския съюз през 2020 година, сочат данните на европейската статистическа служб...

Фактическото индивидуално потребление на глава от населението е отбелязано като 100%. България отчита 63% от средното за ЕС или 37% под средната стойност.

Източник: Евростат

Като цяло материалното благосъстояние в Европа е по-ниско в южната, югоизточната и източната част на континента.

Стандарт на живот в страните извън ЕС

Статистиката на Евростат включва и някои страни, които не са член на ЕС. Така например, покупателната способност в Швейцария възлиза на 121% от средното за ЕС, което би класирано страната в челото на подреждането. Същото важи за Норвегия, където нивото достига 125% от средното за ЕС. Малката островна държава Исландия също отчита висок стандарт на живот - фактическо индивидуално потребление от 119% от средното за ЕС.

България в топ 5 по най-висока инфлация в ЕС

България е сред държавите с най-висока инфлация в Европейския съюз, става ясно от данните на европейската статистическа служба Евростат...

На Балканите, всички страни, които не са в ЕС, отчитат по-ниска покупателна способност спрямо България с изключение на Турция.

За сравнение, фактическото индивидуално потребление, измерено чрез паритет на покупателната способност, в Турция възлиза на 71% от средното за ЕС или толкова, колкото е в Латвия.

В Република Северна Македония фактическото индивидуално потребление е 49% от средното за ЕС, докато в Сърбия нивото е малко по-високо – 52% от средното за ЕС.

Според наличните данни, Албания има най-ниско материално благосъстояние в Европа – фактическо индивидуално потребление от едва 39% от средното за ЕС. В Черна гора равнището е 60% от средното за ЕС или почти колкото в България, докато в Босна и Херцеговина нивото възлиза на 41% от средното за Европейския съюз.

Още: Българите по-засегнати от скока на цените спрямо останалите в ЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Над два пъти се увеличи участието на фотоволтаичните централи в електрическата мрежа за година

Инспекцията по труда започва засилени проверки в селското стопанство

Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.
Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Днес - 19 март, 2024 г, имен ден празнуват Дария, Найден, Дарина, Дарин. Честит имен ден! Името Дария е женската форма на името на персийския цар...