Вечният разговор за цената на горивата: КЗК може да наказва за дъмпинг, не и за марж

8795
Вечният разговор за цената на горивата: КЗК може да наказва за дъмпинг, не и за марж
Снимка: Getty Images / Guliver

Действията на аптекарския бос Веселин Марешки доведоха до поевтиняване на локално ниво на бензина и дизела у нас. В Стара Загора например цената на бензин А95 е 1,85 лева на литър, а дизелът е 1,95 лева, при средна цена в страната вчера от 2,04 лева за литър А95 и 2,06 лева за литър дизел, информира Нова телевизия.

Доказва ли печалбата от оборота на Марешки, че има картел на горивата? Случващото се във Варна доказвало обратното, смята говорителят на КЗК Марио Гаврилов. Според него действията на Марешки довели до „интелигентно напасване”. Възможно е това да е пиар акция, нека не бързаме с хипотези и изводи. Законът забранява продажба под себестойност на големи обеми горива за продължителен период от време, уточни Гаврилов. Няма как обаче КЗК да иде и да каже на някой да не продава с марж например над 3 лева, добави той. Има страни, при които се слага таван на маржа, припомни червеният депутат Румен Гечев, давайки за пример Канада.

"Еко България" отговори на Лукарски: Не продаваме фалшив бензин

Категорично заявяваме, че не продаваме фалшиви горива. Това подчертава "Еко България" ЕАД в официален задочен отговор заради изказване ...

10,56 стотинки по-скъп е дизелът без данъците в България от средното ниво в ЕС. Дизелът ни е четвъртият най-скъп в ЕС, посочи депутатът Мартин Димитров, цитирайки данни от сайта energy.eu, взето снощи (12 ноември). Бензинът ни пък е бил петият най-скъп, като става въпрос за А95, посочи Димитров. При всички тези данни е ясно, че нещо у нас не е наред, категоричен беше бившият председател на СДС. Преди няколко години в Румъния се наложиха милионни глоби за картел на горива след голяма проверка, добави той.

Какво се случва във Варна лесно може да се провери, включи се в разговора и червеният депутат Румен Гечев, който е икономически министър от правителството на Жан Виденов. Това, което става във Варна, е дъмпинг и е наказуемо навсякъде по света. Един търговец може да продава и без да е на печалба, каза Гечев, който обаче не отрече, че в сферата на горивата имаме проблем с конкуренцията. Няма как цените да се движат в такъв тандем, без по-големи ценови разлики, категоричен беше Гечев. Защо България взема по-малко от цената на бензина, отколкото Словения и Австрия например? Точно Австрия беше дадена като пример за по-евтин бензин – с 20 стотинки, от Димитров. Кой е този наивник, който доставя гориво на бензиностанция, която продава доста по-евтино от всички други бензиностанции? Откъде се взема това гориво, зададе още два въпроса Гечев.

Конкуренцията в България не работи, след като една борсова стока е на трайно по-висока цена от средната в Европа. Предстои избор на нови членове на КЗК – в лично естество съм решил, че ако кандидат каже, че няма проблем на пазара с горива, няма да гласувам за него, подчерта Димитров.

Като комисия сме констатирали къде е проблемът – режимът на акцизните складове в България. Този режим оскъпява твърде много крайната цена. Българските бензиностанции не се захващат с лекуването на тази рана, смята Гаврилов. Той припомни, че точно Димитров зададе въпрос на вицепремиера Томислав Дончев по темата, а Дончев се ангажира да предложи да се сключат междуправителствени споразумения за ползване на акцизни складове в съседни на нас държави. По-голямата конкуренция може да намали престоя в акцизните складове, посочи Гечев, но се съгласи, че в България 80% от складовете се държат от една фирма – „Лукойл”, но по данни от 2011 година. Предстои излизането на нов секторен анализ, отговори Гаврилов, който припомни и твърдения, че това се променило, но трябвало да има нови официални данни.

Лукарски: "Еко" е бензиностацията с фалшивия бензин

"Еко Петролиум" държи бензиностацията, в която ДАМТН хвана рекордно отклонение по отношение на горивото - до 70%. Това заяви икономиче...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика