VI-ти блок на АЕЦ Козлодуй работи на по-ниска мощност - защо?

13680
VI-ти блок на АЕЦ Козлодуй работи на по-ниска мощност - защо?
Снимка: АЕЦ Козлодуй

Има ли сериозна причина VI-ти блок на АЕЦ Козлодуй да работи с няколко процента по-ниска мощност, отколкото може? Този въпрос поставя чрез питания по Закона за достъп до информация (ЗДОИ) към енергийното министерство д-р Петър Кърджилов, член .на управителния борд на международната НПО за прозрачност в ядрената енергетика Nuclear Transparency Watch, на британския институт с нестопанска цел Nuclear Consulting Group и на Съюза на учените в България.

Въпросът

В подаденото по ЗДОИ запитване се отбелязва, че от началото на зимния сезон в сайта на АЕЦ Козлодуй излиза информация, че VI блок работи с около 50 MW по-ниска мощност от V блок, въпреки че при удължаването на срока на експлоатация в двата блока през 2017 и 2019 г. бяха извършени напълно идентични ремонти и те произвеждаха почти изравнено количество ток. Има ли някакъв технически проблем, който пречи да се достигне пълната възможна мощност на VI блок – това е основният въпрос, както и дали ако има, това не се казва нарочно.

Още: Засега остава в шкафа: Проектът на "Уестингхаус" за нови мощности в "Козлодуй" не влезе в зала (ВИДЕО)

От отговора на енергийното министерство обаче излиза, че няма никакъв проблем. Но според подателя на запитването той не дава яснота – не се дискутира по същество показателите на блока и каква е причината (например намалено търсене на ток, заради което не е имало нужда от повече производствена мощност).

Седемстепенната скала (INES - International Nuclear Events Scale – Международна скала за ядрените събития) засяга събития-инциденти, за каквито изобщо не става дума във въпроса ми до министъра, посочва Кърджилов. Той обръща внимание, че пита за технически проблем и че това не значи вече станал инцидент, а дали няма риск от такъв. И добавя – официално се казва, че VI блок работи с 99-100% номинална мощност, а след ремонта би трябвало да може да работи със 104%.

"И двата блока, след основен ремонт са лицензирани да работят на топлинна мощност 104% от номиналната (3120 MW) – за V блок това става през 2017 г., за VI блок - 2019 г. Това значи производствена мощностот (произвеждане на ток) около 1040 MW. И на двата блока са направени подобрения в паротурбинната установка, при което е подобрен нейният КПД и при 3120 топлинни мегавата се произвеждат около 1080 мегавата (зимата повече, лятото по-малко). Единствената причина сега Блок 6 да не произвежда над 1080 MW е, че е ограничена топлинната му мощност, което се прикрива. Прикриват се и причините, заради което това става, а те могат да са само ограничения поради достигнати лимити за безопасността на работата, или опасения да не се достигнат тези лимити", смята Кърджилов.

Още: Има ли опасност АЕЦ "Козлодуй" да спре работа при смяната на руското ядрено гориво?

Официалният отговор на енергийното министерство в пълнота

"През месец ноември 2023 г. стартира 29-та кампания на VI блок на АЕЦ Козлодуй. За периода 18.11.2023 до 01.02.2024 г. реакторната инсталация на блока работи на мощност 99-100% nom. и експлоатацията на енергоблока е в съответствие с изискванията на технологичните регламенти, есплоатационните инструкции и условията от лицензиите, издадени от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

От пуска на блока след Плановия годишен ремонт (14.11.2023) за месеците ноември и декември 2023 и месец януари 2024 е произведена съответно: 350 249 760 kWh, 767 496 384 kWh и 767 889 216 kWh електрическа енергия. Информацията е публично достъпна на интернет страницата на АЕЦ Козлодуй ЕАД, ТУК!

Видно от интернет страницата на АЯР, секция "Ядрени съоръжения", раздел "Събития в ядрени съоръжения", след приключването на Плановия годишен ремонт на Блок 6 на АЕЦ Козлодуй през 2023 г. не са регистрирани събития по скалата на INES".

7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" ще струват 14 млрд. долара

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика