Високите сметки за ток идват декември

36941
Високите сметки за ток идват декември
Снимка: БГНЕС

Централното диспечерско управление отчита ръст на потреблението на ток този месец, въпреки по-топлото ноемврийско време, предаде БТВ.

Този месец е бил с близо 3 градуса по-топъл от ноември миналата година. Въпреки това e налице ръст на потреблението на ток с половин процент в сравнение с миналата година. Не е изключено това да се дължи на индустрията. Рязкото застудяване от началото на седмицата, за повечето абонати в страната ще бъде отразено в декемврийските фактури.

Орешарски: Обществената и икономическата система е разрушена и трудно реагира

Обществената и социално-икономическата система е толкова разрушена, че трудно реагира на каквито и да е сигнали, политики и инструменти...

След миналогодишния бунт срещу високите сметки за ток, електроразпределителните дружества ще следят стриктно за отчетните периоди около празниците. Така не би трябвало да се натрупват сметки за повече от 31 дни, съответно при еднакво потребление абонатите не би трябвало да получат шокови сметки за януари.

Заради топлата есен и по-ниската цена на тока, сметките в Западна България за октомври и първите 20 дни на ноември ще са с 15% по-ниски, спрямо миналогодишните. Значително набъбване на сметките обаче ще има през декември - тъй като това се случва всяка зима, отчитат от ЧЕЗ.

„За последните 3-4 години на територията на Западна България, ако сравняваме декември със септември, имаме 40% по-голяма консумация”, обясни Димчо Станев - обслужване на клиенти, ЧЕЗ-България.

За повечето абонати на ЧЕЗ пикът на потреблението от началото на седмицата ще бъде отразено именно в декемврийските сметки. В най-студения ден, потреблението на ток е скочило с 15% в Североизточна България. „Както предишни години ще има увеличение на потреблението през декември, съответно ръст на сметките. не бива да забравяме обаче, че цената на тока беше намалена -така при еднакво потребление и сметките би трябвало да паднат”, коментира Стефан Абаджиев, управител на Енерго-про.

Теглим кредит само в краен случай

Българите са станали изключително предпазливи към вземането на кредити и прибягват до тях само в случай на крайна необходимост. А пов...

Засега от ЕВН не разполагат с обобщени данни за ноември. За разлика от другите дружества обаче отчитат по-голяма консумация през октомври. Очакват средната сметка да е по-висока от миналогодишната, която е била 37 лева.

Петър Костадинов от компанията посочи, е според практиката понижението дори с един градус на външната температура увеличава потреблението на енергия за отопление с близо 10%.

От енергото подчертават, че консумацията е индивидуална и зависи много както от ползваните уреди, така и от енергийната ефективност на жилището.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика