Захариева: Решението дали Иван Искров да подаде оставка е лично

15002
Захариева: Решението дали Иван Искров да подаде оставка е лично
Снимка: БГНЕС

Лично решение на Иван Искров е дали ще подаде оставка. Това (БНБ-бел.ред.) е един от най-независимите органи, поне по закон. Коментарът направи вицепремиерът по икономическата политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева.

Според нея не е редно да се оказва натиск на гуверньора на Централната банка в насока той да подава оставка. В тази връзка беше обяснено, че Искров днес ще даде обяснение в парламента за случвалощото се в БНБ и чак тогава ще се решава неговото бъдеще.

Захариева: Трябва да се проследи къде са изчезнали парите от КТБ

Ако капиталовата дупка в КТБ наистина е толкова голяма, най-важният въпрос е откъде ще дойдат парите, за да се запълни тя. Това заяви в...

Захариева коментира, че очевидно някой в БНБ не си е свършил работата по отношение на Корпоративна търговска банка. Тя добави, че надзорът очевидно не е правен както трябва.

На въпрос дали КТБ трябва да бъде спасена, вицепремиерът отговори кратко: "Не мога да отговоря на този въпрос". Тя допълни, че знае за преговорите между БНБ и инвеститорите около Оманския фонд. Повече подробности за тях обаче не бяха споменати.

В заключение по тази тема Захариева беше категорична, че финансовата институция не бива да бъде спасявана с пари на данъкоплатците.

Вицепремиерът още веднъж изрази учудването си от големината на "дупката" в КТБ. Според нея част от тези 4,22 млрд. лв. могат да бъдат върнати. С тях пък може да се изплатят депозитите на вложителите.

Тормозен от Василев и държавата банкер: Без държавата КТБ нямаше как да си разиграва коня

През 2010 година предложих КТБ да бъде одържавена. Това скандално разкритие направи бившият директор на банката Любомир Весов. Самият В...

Държавата за момента се оправя. По този начин беше коментира ситуацията около общините чийто пари се оказаха заключени в Корпоративна търговска банка.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика