Закани за Европейски съд заради готвено криминализиране на определени превози

2813
Закани за Европейски съд заради готвено криминализиране на определени превози
Снимка: БГНЕС

Поредна глава в перипетиите около писането на нормативна уредба за криминализиране на нелегалните превози.

От Национално сдружение случаен превоз (НССП) и Бургаска регионална туристическа камара (БРТК) се оплакват, че след като имаше и президентско вето, отново и то чрез председателя на парламента Цвета Караянчева се предлага въвеждане на криминална присъда за извършване на нелегален превоз - от 1 до 3 години и от 2 до 5 години плюс отнемане на превозното средство, независимо чия собственост е, с промяна в Наказателния кодекс (чл. 234г).

Затвор от 2 до 5 години за нерегламентиран превоз на пътници приеха депутатите, БСП с критики

Депутатите инкриминираха нерегламентирания превоз на пътници. От опозицията остро възразиха срещу начина на извършване на промените &nd...

"Седмица след като туристическият сектор отправи своето мотивирано предложение за проект на закон за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози, с който да бъдат въведени в регулация превозите с 8-местни бусове, в транспортна комисия на 44-то Народно събрание отново бе приет първоначалният вариант за криминализирането им. От месеци се опитваме да обърнем вниманието на народните представители, министерски съвет и ресорния министър към проблематиката, която евентуалното инкриминиране на т.нар. "нерегламентирани превози" ще генерира за българския туризъм. Ако бъдат приети наказателните състави без да се предвиди възможност и правила за законно извършване на този тип търговска дейност (превоз на пътници с автомобили до 8 места – бел.ред.) много хотели и туроператори a priori ще попаднат под наказателна отговорност, без да са извършили нещо нередно", твърдят НССП и БРТК в свое отворено писмо.

Освен това, поясняват още от сдруженията, немалък дял от туристическите трансфери и превози се извършват с такива превозни средства, тъй като употребата на автобуси при индивидуални клиенти и малки групи е нерентабилна. Дори след ветото на президента и подробно мотивираното предложение, което двете организации отправиха към НС и своите колеги от Конфедерация на автобусните превозвачи (КАП)с апел за диалог, транспортна комисия прие на второ четене първоначалните наказателни норми, отново посредством допълнителните разпоредби на ЗИД на Кодекса на търговското корабоплаване, оплакват се двете транспортни организации.

"Не разбираме защо този парламент държи в последните месеци от мандата си да бъде запомнен с подобен акт на чудовищна некомпетентност. Толкова ли е мощно лобито на двама превозвачи, за да бъдат потъпкани правата на хиляди хотелиери, туроператори, други предприемачи, та дори и на обикновените граждани?!", пита Радка Мандилова, председател на НССП и добавя: "Щом не е възможно да намерим диалог помежду си, има и други начини – Конституционен съд, Европейска комисия, Венецианска комисия, Европейски съд, ЕСПЧ – правото не отстъпва на неправдата. Скандалът ще е шумен, а щетите ще плащаме всички. Нека помислят!"

На 8 декември НССП и БРТК, които обединяват голям брой хотелиери, туроператори, ресторантьори, превозвачи от цялата страна и общини по южното ни Черноморие представиха готов законопроект до народните представители и своите колеги от Конфедерация на автобусните превозвачи (КАП ), който предвижда регламентиране и контрол на превозите с 8-местни микробуси по австрийски модел. В законопроекта двете организации предлагат въвеждането на регулаторен и контролен режим за фирми, желаещи да извършват обществен превоз на пътници с такива автомобили. Въпреки поканата за диалог, мнението им не бе регистрирано и наказателните състави, върху които президентът наложи вето миналия месец, отново са в дневния ред на НС, казва Радка Мандилова.

Няма да се влиза в затвора за споделено пътуване (СНИМКА)

Затвор до 10 години и конфискация на превозното средство, съответно на част или цялото имущество при нерегламентиран обществен превоз п...

"Няма да позволим българският туристически бранш да бъде превърнат в криминален контингент!", категорична е Евелина Пулева – хотелиер, туроператор, превозвач и член на УС на БРТК. "Вече многократно казахме, че не е нужно да откриваме топлата вода – хората са измислили доказано работещ вариант, от нас се иска само да го приложим. Ние го поднасяме наготово и отваряме поле за диалог, а отсреща има или лоби, или инат или липса на всякаква здрава мисъл. Остава ни само да съобщим на автомобилните концерни, че няма нужда вече да произвеждат 8-местни, защото всеки, който го притежава ще е под заплаха от лишаване от свобода", възмутена е Пулева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика