Заплатите на чиновниците растат по-бързо даже от тези в ИТ сектора

7564
Заплатите на чиновниците растат по-бързо даже от тези в ИТ сектора
Снимка: БГНЕС

Заплатите на чиновниците в държавната администрация надхвърлят по ръст тези в най-успешния сектор у нас - на информационните технологии. През 2018 г. нетните възнаграждения на заетите в министерства и агенции са скочили средно със 17.3%, пише в. "Сега".

Това става ясно от доклада за състоянието на държавната администрация за 2018 г., приет от правителството. В него се цитира годишният доклад на Европейската комисия за доходите на чиновниците в страните членки към средата на миналата година.

Властта гарантира повече пари за премии в държавната администрация

Чиновниците си осигуриха пари за премии от икономисаните заплати на незаетите щатове. Финансовото министерство иска от всяко министерст...

За сравнение - през юни 2018 г. средната заплата в страната е била 1119 лв., което е с 9% повече на годишна база, показват данните на националната статистика. А най-високите заплати - тези на работещите в сферата на IT и телекомуникациите, са се увеличили с 13%. Интересно е, че през 2017 г. докладът за състоянието на държавната администрация отчита доста по-скромен ръст на чиновническите заплати у нас - едва от 2.5%.

Няколко фактора помпат възнагражденията на държавните чиновници през миналата година, става ясно от доклада. Сред тях са увеличението на минималната работна заплата за поредна година с 50 лв., текучеството, което водело до определяне на по-високи индивидуални заплати на новоназначените служители, повишаването в длъжност, при което също се вдигали възнагражденията.

Отражение върху статистиката оказвала и промяната на статута на служителите в Комисията за финансов надзор в началото на 2018 г. Финансовият регулатор си извоюва едни от най-високите възнаграждения в администрацията у нас наред с тези в БНБ. В резултат на това шефовете на дирекции в КФН се разписват срещу 5133 лв., актюерите - за 4500 лв., а старшите експерти - срещу 2893 лв. Председателят на КФН получава 13 149 лв., а тримата му заместници - по 12 000 лв.

В края на 2018 г. депутатът от БСП Драгомир Стойнев разкри, че на държавната администрация са изплатени 118 млн. лв бонуси. Според неговите данни Министерството на правосъдието е отделило за структурите си 1,1 млн.лева, Агенцията по вписванията - 1,275 млн. лева, МОСВ - над 2,275 лева, летище София - 1,465 млн. лева, МФ – 43 млн. лева, МТСП- 13 млн. лева.

стана ясно, че Министерството на правосъдието е отделило за структурите си 1,1 млн.лева, Агенцията по вписванията - 1,275 млн. лева, МОСВ - над 2,275 лева, летище София - 1,465 млн. лева, МФ – 43 млн. лева, МТСП- 13 млн. лева.Според оповестените от него данни Министерството на правосъдието е отделило за структурите си 1,1 млн.лева, Агенцията по вписванията - 1,275 млн. лева, МОСВ - над 2,275 лева, летище София - 1,465 млн. лева, МФ – 43 млн. лева, МТСП- 13 млн. лева.

От доклада не става ясно доколко годишната атестация на чиновниците оказва влияние върху ръста на основните месечни заплати. За сметка на това е отправена критика към оценяването на служителите, което водело до "девалвация" на оценките.

Новите чиновнически заплати - доста апетитни, особено за шефовете

4500 лева горна граница на месечната заплата на някои от чиновниците - това се получава благодарение на обещаното увеличение на надници...

Промяна в наредбата за заплатите в държавната администрация от началото на тази година обаче цели да реши част от проблемите с определянето на заплатите в държавната администрация. Тя ще доведе и до още по-висок ръст на възнагражденията в сравнение с този от миналата година, наред с 10%-ното вдигане на бюджетните заплати от началото на 2019 г. Така например с 20% ще се увеличават заплатите на чиновниците с отлична оценка за работата си. Досега при такава оценка възнаграждението се повишаваше с 15%.

Повече ще взимат и тези, които получат оценка "Изпълнението надвишава изискванията". Тяхната месечна заплата ще расте с 15% вместо с 10%. При оценка "Изпълнението отговаря напълно на изискванията" вместо 5% увеличението ще е с 10%. Аргументът за промяната е, че така ще се преодолее изоставането на заплатите на старите спрямо новоназначените служители, както и че ще могат да се привличат висококвалифицирани кадри в администрацията.

През миналата година 14% от чиновниците са получили оценка "Изключително изпълнение", 53% надвишават изискванията, за 32% изпълнението отговаря на изискванията, а под 1 процент са тези, които не отговарят на изискванията.

За поредна година докладът констатира огромна разлика между минималната и максималната основна месечна заплата за една и съща длъжност в администрацията. Така например възнаграждението на младши експерт може да достигне 2013 лв., но в някои администрации е 420 лв., въпреки че минималната заплата в страната през 2018 г. бе 510 лв.

Голяма е ножицата и в заплащането на ръководните длъжности. Възнаграждението на главен секретар в министерство може да стигне до 4000 лв., но в някои ведомства може да е и 1200 лв. Между 1200 и 4320 лв. варират възнагражденията на директори на дирекции. За началник отдел диапазонът е между 660 до 3400 лв., а за държавен експерт - от 720 до 3050 лв.

Финансовото министерство призна, че раздава бонуси от средно около 3500 лева

43 млн. лева бонуси през тази година е раздало финансовото министерство. Тази новина съобщи депутатът от БСП Антон Кутев, а тя беше пот...

Стотици хиляди чиновници

През 2018 г. в администрацията са работили 130 005 служители. Щатната численост по устройствен правилник в администрациите към 31 декември 2018 г. обаче е 141 784 бройки. Незаети са 11 779 места, от които 4682 - повече от 6 месеца. През 2018 г. напусналите чиновници са 10 560 - т.е. текучеството е 8.1%. Най-голямо е то в държавните агенции, следвани от областните администрации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика