Заплатите са вече средно с 3-5% по-високи, а за извънреден труд вземаме 4,5 пъти по-малко от средното в ЕС

3356
Заплатите са вече средно с 3-5% по-високи, а за извънреден труд вземаме 4,5 пъти по-малко от средното в ЕС
Снимка: iStock

През миналата година най-много пари са получавали работещите в IT сектора, докато най-малко са вземали работещите в хотелиерството и ресторантьорството. Това показва анализ на КНСБ, данните от които бяха оповестени от президента на синдиката Пламен Димитров.

Според информацията, средната работна заплата в IT сектора е 3150 лева, докато при търговията на дребно, хотелиерството и ресторантьорството средната заплата е 580 лева. Разликата е почти 5,5 пъти. На второ място по високи заплати е сферата на въздушния транспорт - средна заплата от 2924 лева, а в застрахователната дейност вземат средно по 2124 лева. На обратния полюс, дейностите по разследване и охрана също са доста ниско заплатени - 606 лева средно, а при производството на облекла и на обувки средната заплата е съответно 642 лева и 609 лева.

Минималната работна заплата става 560 лв. от 2019-та

Кабинетът предвижда минималната работна заплата да стане 560 лева от 1 януари 2019 година. Това предвижда средносрочната бюджетна прогн...

Ако се направи сравнение с европейски държави, заплатата в България си остава най-ниска. Данните на КНСБ са на база данни на Евростат, като в евро средната ни брутна заплата е 542 евро, а нетната - 423 евро.

През 2017 година средната работна заплата се е увеличила с 11,8% и достигна 1060 лв., което спрямо 2016 година е увеличение със 115 лв. От 3% до 5% до 10 % е масовото увеличение на работните заплати. По-рядко то е над 10%. А главният икономист на КНСБ Любен Томев обясни, че през 2017 година компенсацията на 1 отработен час извънреден труд в България в 5,1 евро, при 23,1 евро средно за ЕС.

"През 2016 година започнахме кампанията ни "Искам 100 лв. повече върху заплатата си". Година и половина по-късно нещата, които сме постигнали всички заедно са дори повече от това, което сме поискали за увеличение на доходите средно. През последните 5 години данните показват, че недостигът на кадри доведе до общо преразпределение като компенсацията на наемния труд като компенсация за наемните работници се промени с повече от 6 процентни пункта спрямо БВП и достигна 43,1 процентни пункта от БВП за миналата година", каза Димитров, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че повече пари от произведения труд отиват към труда, отколкото към капитала. "Вътрешното разпределение на парите, стигнали до труда, които са 6,1 млрд. лв. за последните 5 години, е несправедливо. Затова говорим и за голям процент на работещи бедни, въпреки че на макро ниво имаме по-голямо разпределение към труда", посочи президентът на КНСБ.

БТТП видя "дисбаланс" в увеличението на заплатите и производителността - било 6:1

През 2017 година разходите за труд т.е. заплатите в България са се увеличили над 6 пъти спрямо производителността на труда. Това посочв...

В някои от секторите няма колективни трудови договори, които са, според КНСБ, проблемни сектори-в много от секторите на леката промишленост, химическата промишленост, хранителната промишленост. На общинско ниво над 150 колективни трудови договори, сключени в общините в страната. Най-добри резултати има във Варна, Бургас и Стара Загора за надграждане на работни заплати.

Димитров посочи, че БВП за България за 2017 година е близо 100 млрд. лв. Вътрешното търсене е основния двигател на растежа, а с 4,5% нараства крайното потребление за миналата година.

Според него има реални възможности за по-голям растеж на доходите в индустрията. Промишленото производство е нараснало с 36%, производството на основни метали е нараснало с близо 15%, а производството на химически продукти - с над 20%. Почти навсякъде в секторите на промишлеността има намаление на назначение кадрите и то не заради недостиг на работна ръка, според данните на синдиката.

В сферата на услугите има сектори, които са ниско платени. При традиционно най-ниско платените сектори ресторантьорство, хотелиерство и търговия на дребно има ръст на средната заплата, най-вече в ресторантьорството, но заплатите остават ниски. Може би заради това и е нуждата от внос на чужди работници в тези сектори, коментира Пламен Димитров.

Синдикална оценка: На мъжете им трябват повече пари, защото ядат повече

Заради храната, на мъжете в България им трябват повече пари за разходи. Това заяви представителят на КНСБ Виолета Иванова, коментирайки...

КНСБ представи за трета поредна година доклад по колективно договаряне на заплатите за 2017 година (по-известен като докладът за доходите на КНСБ). Документът прави обобщение на увеличението на възнагражденията в страната по сектори, региони и професии през 2017 година и чертае посоките, в които те ще повишават през 2018 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика