Зарица Динкова: Започва работа по откриване на "Дом на розата"

1073
Зарица Динкова: Започва работа по откриване на "Дом на розата"
Снимка: МТ

Предстои да започне работа по откриване на "Дом на розата" в София, който да представя българската маслодайна роза и дейността на Организацията за управление на туристическия район (ОУТР) "Долината на розите". Това каза пред БТА министърът на туризма Зарица Динкова, която присъства на среща на сдружението в Казанлък. Инициативата се осъществява по нейна идея, а днес беше единодушно подкрепена от Управителния съвет на организацията.

Отправих това предложение още в една от първите ми срещи в мандата си като министър, на която поставихме началото на много добро партньорство с ОУТР "Долината на розите", обясни министърът. Идеята на този "дом" или "къща" на розата е да бъде отправна точка, от която да можем да насочим интереса на туристическия поток в столицата към региона на Долината на розите, обясни министърът. В този дом ще има разказ за розата като символ, за нейното значение за региона и за традициите за производство на розово масло, както и, разбира се, за иновациите, каза Динкова. Тя отбеляза, че страната ни има все повече иновативни и интересни розови продукти не само в сферата на козметиката, но и на хранителните добавки например. "Ние като Министерство се стараем изключително да подкрепяме това не само на изложения, а и по време на пътувания и да го промотираме навсякъде, където имаме възможност", посочи тя.

Още: "Положението за розопроизводителите не е никак розово": Напрежение в бранша заради помощи

Защо в София?

По думите й има идея за място в столицата, където да бъде създаден "Дом на розата". "Имаме желание той да е в центъра на столицата, за да е удобно за посещение и да можем да го наложим като една от интересните точки в града", каза тя. Зарица Динкова отбеляза още, че нейната първоначална идея е била това да бъде музей, но днес концепцията е изчистена и по предложение на сдружението мястото ще бъде наречено "къща" или "дом", което би звучало много добре и на английски език.

Още: Министърът на туризма се срещна със световноизвестна дизайнерка

Тя коментира, че ще се работи по това къщата да отвори максимално бързо. "Аз съм се ангажирала, присъстващите тук кметове и представители на Управителния съвет се ангажираха, провела съм разговори и с вицепремиера Мария Габриел, която също потвърди своя ангажимент към този проект", каза Динкова.

Имаме идея и за малко бутикова серия от розови рекламни продукти, които да са насочени към дамите, по която също ще работим съвместно с ОУТР "Долината на розите", каза още министърът.

На срещата в Община Казанлък присъстваха представители на девет общини, както и представители на бизнеса и на сдружението на производителите на етерични масла "Дестилирано в България". По време на разговора беше обсъдена още възможността за приближаване като дати на Фестивала на киселото мляко в Момчиловци и на Фестивала на розата в Казанлък с цел създаване на общ туристически продукт, който да удължи престоя на чуждестранните туристи в региона.

Сред дискутираните теми беше и възможността за разширяване на "Програма за финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги в черноморските общини в Република България" на Министерството на туризма към вътрешността на страната, както и възможностите за подкрепа за развитие на туризма за по-малки общини. Кметът на община Казанлък Галина Стоянова направи и предложение сдружение "Дестилирано в България" да стане част от ОУТР "Розова долина". Стоянова обърна внимание още на факта, че Казанлък има добро сътрудничество с държави като Китай, Япония, Южна Кореа, а вече и Виетнам и изрази мнение, че създаването на един добър туристически пакет за целия регион би могъл да удължи престоя на чуждестранните туристи.

По време на срещата бяха представени и концепциите, с които общините Казанлък, Сливен и Хисаря участват в Интегрираните териториални инвестиции по програма "Региони в растеж".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика