11 000 деца обикалят Европа, вместо да ходят на училище

2328
11 000 деца обикалят Европа, вместо да ходят на училище
Снимка: Община Банско

11 000 деца не ходят на училище, защото обикалят Европа заедно с родителите си, които са сезонни работници. Това обяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева по време на конференция "Европейският стълб за социални права - стълбът на бъдещето на Европа".

По думите ѝ семействата прекарвали по 3 месеца в Испания, Потругалия, Германия и други европейски държави, а заради непрекъснатото местене децата оставали без образование, пише "Монитор".

Пред подобен проблем били изправени и други страни от Стария континент - Унгария, Испания и Полша. У нас пък имало райони с второ или трето поколение неуки българи.

„В Асеновград например, ако попитате едно 8-годишно момиче как се казва, то няма да може да отговори. Въпросът няма да бъде разбран и от майка му, вероятно баба му би могла да им го преведе и да отговори. Детето не само че не може да отговори на български, нещо повече, би го направило на хибриден език – смесица между ромски, турски и български. Въпреки това има и региони като Долни Цибър, ромският Кеймбридж, където всеки има висше или е студент“, обяснява Сачева.

Семействата губят детските надбавки, ако децата им не ходят на училище

Семействата няма да получават помощи за деца, които не посещават редовно училище, предвиждат законодателни промени, вненесени от ГЕРБ. ...

От статистиката става ясно още, че от общо 2400 училища у нас в 937 учат деца, чиито родители са с основно образование или са безработни. Това означава, че малчуганите от всяко трето училище нямат пример вкъщи, на който да подражават и да ги мотивира да продължат да се образоват. През настоящата година на учебните заведения са отпуснати допълнителни 30 млн. лв. за наемане на още образователни медиатори, психолози и ресурсни училите, както и за увеличение на заплатите на персонала.

По думите на Сачева почти 19 000 са хлапетата в ученическа възраст, чиито родители не ги пускат да се учат. Всички те били обходени от експерти, но резултат нямало. Въпреки това държавата успяла да върне обратно в клас 40 000 малчугани.

Само 2000 от тях отпаднали повторно от образователната система, като за 416 се правят нови опити за реинтеграция. Най-голям е делът на върнатите деца между първи и трети клас, а седем 17-годишни младежи били записани за първи път в училище.

Именно с превенция на отпадането от училище са свързани и промените при семейните помощи и социалното подпомагане, които депутатите гласуваха на първо четене тази седмица. Предвижда се детските на хлапетата да бъдат спирани за година при 5 неизвинени отсъствия в рамките на 30 дни, вместо за месец. Семейните помощи за отглеждане на дете ще бъдат спирани за 12 месеца и на малчуганите, които не са ходили на детска градина 3 дни без уважителни причини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование