Ако днес се оттеглят 6800 учители, които са над 65-годишна възраст, с образованието е приключено

47220
Ако днес се оттеглят 6800 учители, които са над 65-годишна възраст, с образованието е приключено
Снимка: Getty Images/Guliver

Ако днес се оттеглят от образователната система 6800 учители, които са над 65-годишна възраст, на тяхно място няма кой да влезе в училище. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Янка Такева, председател на Синдикат на българските учители.

„Говорим за преподаватели по химия, физика, природо-математически дисциплини – това са дисциплини, които не може да влезеш от улицата и да ги преподаваш. Ако сега се оттеглят тези преподаватели, с образованието е приключено в България. Крайно време е сериозно да се помисли по този въпрос”, добави още тя.

Ученик с автомат и два пистолета влезе в час в Тексас

17-годишен ученик, въоръжен в автомат и два пистолета, бе задържан в училище в Сан Антонио, Тексас. Родителите на тинейджъра забелязал...

По думите й, българската преподавателска дейност тепърва ще се оценява от обществото. „Приоритетите на Синдиката на българските учители са - увеличаване на работните заплати, подобряване на социалния статус, подобряване условията на труд, квалификацията, дисциплината в училище, организацията на учебно-възпитателния процес, учебното съдържание и реални политики за образованието, реални дела”, каза Янка Такева.

„Имаме идеи – всичко това сме развили, разработили, може да прочетете сайта на синдиката – имаме толкова много становища, толкова много идеи. Например – кога да се завършва основно образование, защо да се завършва, как и по какъв начин да бъде променен срокът на обучение на учениците в професионалните училища. Не може всички ученици да учат 5 години, за да станат работници или „плочкаджии”, както се казва.

Трябва да се върнат и 2 и 3-годишните професионални училища за получаване на професия, която децата бързо да адаптират на пазара на труда. Трябва да сме мобилни”, добави председателят на Синдикат на българските учители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com