Бакалавър вече ще се става за по-малко от 4 години

53456
Бакалавър вече ще се става за по-малко от 4 години

Задължителното 4-годишно обучение в бакалавърска степен ще отпадне. Университетите сами ще решават колко години да обучават по една или друга специалност, предаде Стандарт нюз.

Идеята е вместо да се фиксира брой години, студентите да натрупат определени кредити, за да получат диплома. Точките могат да бъдат 180 или 240. Ако студентът иска да продължи в магистърска степен и е събрал само 180 кредита, да следва две години. Ако има 240 точки, магистратурата му ще трае само една година. Предложението за отпадането на 4-годишното ограничение повдигна народният представител Лютви Местан.

Стати Статев: Не може държавата да сваля студентските такси под определен минимум

Преди шест години държавата намали участието си във висшето образованиена един човек – от 963 лева с една трета, като по новата с...

Просветният министър Анелия Клисарова се съгласи с него като добави, че ще отпадне и сега съществуващото понятие професионален бакалавър. В момента за професионални бакалаври учат примерно зъботехниците и помощник-фармацевтите.

20-25 милиона ще загубят университетите от падането на таксите, ако не бъдат компенсирани, е изчислило просветното министерство. Министър Анелия Клисарова обаче каза, че в същото време МОН ще раздаде 21 милиона лева за специалностите, които са показали най-високо качество според рейтинговата система. Така на практика за най-добрите недостигът ще бъде компенсиран, а останалите трябва да помислят дали да не променят направленията си. Клисарова поясни също, че по-евтиното висше образование може да влезе най-рано през учебната 2015-2016 година, тъй като сегашният бюджет вече е направен. Ако се приеме идеята да има държавна поръчка в стратегическите за България специалности, държавата ще може да увеличи и издръжката за един студент в тях много над сегашната, допълни министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование