Без повече бумащина при провеждането на еднодневна ученическа разходка

3910
Без повече бумащина при провеждането на еднодневна ученическа разходка
Снимка: Thinkstock

Уреждането на еднодневни ученически посещения ще протича без досегашната бумащина от следващата учебна година.

Това става ясно от проекта на изменение и допълнение на Наредбата за организация на дейностите в училищното образование, качен за обществено обсъждане на сайта на Министерството на образованието и науката (МОН).

Учениците в ЕС ще получават мляко, плодове и зеленчуци от първия ден на новата учебна година

Новата схема на Eвропейския съюз (ЕС) за предлагане на плодове, зеленчуци и мляко в училищата ще влезе в сила на 1 август и вече може д...

Досега дори и за разходка до съседната горичка, зоологическата градина или читалището родителите трябваше да попълват писмени декларации, че са информирани за въпросното мероприятие 7 дни преди неговото провеждане.

Директорът на столичното 119-о СУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов обясни, че това било много бумащина, особено когато ставало дума за много класове. Родителите трябвало да попълнят въпросните декларации, да ги предадат на децата си, които пък от своя страна да ги представят в училището, пише "Монитор".

С промените тази процедура отпада, като майките и татковците отново ще трябва да бъдат информирани къде ще ходят децата им. Новият проект обаче дава свобода на школските ръководства сами да изберат начина, по който да уведомяват родителите. Това може да стане например по мейла, във Facebook групата на класа или пък с SMS.

Конкретните процедури ще трябва да бъдат разписани в правилника на всяко училище. Стаматов обясни, че най-вероятно той ще заложи на електронното информиран по мейла.

Педагози ще търсят деца по домовете им, за да ги запишат в училище

Мобилни екипи от педагози ще търсят деца в домовете им, за да ги записват да учат. Това са част от действията, които държавата предвиж...

В някои случаи обаче може да се наложи и друг подход с писмено съгласие, ако например ученикът е със специални образователни потребности.

Това на практика ще олекоти процедурата и без загуба на излишно време и хартия учениците ще могат например да посетят някой музей, ако мероприятието започва и приключва в рамките на един ден.

Писменото съгласие от родител обаче остава като изискване, ако учениците ще ходят на екскурзия, на която ще прекарат няколко дни извън домовете си.

Actualno.com припомня, че контролът върху провеждането на ученическите екскурзии беше сериозно затегнат след трагедията в река Лим от 4 април 2004 г. при сръбското село Гостун. Тогава 12 деца от Свищов загинаха, прибирайки се от екскурзия в Дубровник, отнесени от придошлите води на река Лим, след падането на автобуса им.

Гимназистите се интересуват най-много от университетските специалности в IT сферата и финансите

Гимназистите проявяват най-голям интерес към бакалавърски специалности, свръзани с IT сферата, финансите и бизнес мениджмънта. Това с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com