БСК: Задълбочава се тенденцията на застаряване и феминизиране на учителите

2378
БСК: Задълбочава се тенденцията на застаряване и феминизиране на учителите
Снимка: Хермес

Задълбочава тенденцията на застаряване и феминизиране на преподавателския състав, като за 15 години броят на младите учители до 34 години е намалял от 23% на около 8%, а в следващите 7-10 години ще се пенсионират над 50% от учителите в професионалните гимназии. Това се казва в становище на Българската стопанска камара (БСК) за състоянието и възможностите за бъдещо развитие на професионалното образование и обучение (ПОО) в България.

Камарата е изпратила позицията си на вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева. В становището си БСК подчертава влошеното съдържание и качество на ПОО и сериозният отлив от него от страна на младите хора, неефективната система за кариерно ориентиране, както и липсата на преподаватели с адекватни на съвременното технологично развитие компетенции.

Защитените от държавата професии съвсем скоро ще бъдат факт

Защитени от държавата професии - това е най-важната промяна, която най-вероятно съвсем скоро ще стане законов факт в страната ни. Защот...

Базовата теоретична и практическа подготовка на преподавателите е остаряла и познанията им не кореспондират с нивото на технологично развитие на съвременните производства, смятат работодателите. Според тях също така липсва регламент и условия за задължителна периодична квалификация на учителите, особено на тези по специалните предмети, и не се създават условия за привличане като преподаватели на представители на висшите училища и на заинтересованите предприятия.

За преодоляване на тези проблеми, според БСК, е необходимо да се развиват регионални и държавни социални политики за подкрепа и привличане на млади учители чрез различни по вид стимули, включително преференциални кредити, осигуряване на целеви средства за заем и закупуване на жилища и др.

Над 65% от членовете на БСК се оплакват от липса на кадри с необходимата квалификация и умения, като най-съществен е недостигът на оператори на машини и съоръжения, техници, технолози, механици, монтьори, заварчици, стругари, шофьори, кранисти, готвачи и др. Този дефицит се наблюдава най-осезателно в добивната, химическата, металургичната, дървопреработващата и хранително-вкусовата промишленост, машиностроенето, строителството, енергетиката, транспорта, сервизната поддръжка на автомобили, търговията и услугите, хотелиерството и ресторантьорството.

В регионален аспект, най-изострен е недостигът на кадри със средно професионално образование в регионите Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Ямбол, Благоевград и др.

Да говорим за българския учител само по празници е обидно

Между 200 и 300 лева бонус ще получат българските учители за 24 май. Това съобщи вчера, 11.05.2016 г., председателят на Синдиката на бъ...

За 12 години броят на учениците в професионалните гимназии намалява с около 30%, засилва се тенденцията на „бягство“ на младите хора, особено от професии, свързани с промишлеността, към преобладаващата част от професионалните гимназии се насочват млади хора с нисък успех и липса на мотивация“, се казва в становището на БСК. Оттам допълват, че ниският интерес към професионалното образование води до закриване на паралелки и дори цели гимназии с развита материална база и с доказан капацитет за обучение по важни за индустрията професии.

В позицията си БСК подчертава и риска от използване на европейското финансиране за поддържане на статуквото й, а не за провеждане на реална реформа в интерес на всички заинтересовани страни. В тази връзка, от съществено значение е проектите с европейско финансиране да имат висока устойчивост на резултатите след края на изпълнение на проектите, смятат експертите на БСК.

От Камарата коментират и т.нар. дуално обучение, като отбелязват, че разяснителната кампания по тази тема се води в общ план, под формата на конференции, без ясно идентифициране и съобразяване с информационните канали, потребностите и интересите на целевите групи.

Липсват информационни портали, свързани с условията и предимствата на дуалното обучение. Няма методически материали и помагала и не са осъществени достатъчно проучвания за условията, препятствията и нагласите на работодателите, професионалните гимназии, учениците и родителите в България към въвеждането на дуалното обучение, се казва в становището. По-съществено е, че няма регламентирани икономически и други стимули за работодателите при въвеждане на дуално обучение и не са уредени нормативно множество оперативни въпроси, включително договорни отношения между страните и обезщетения за неспазени договори; специални изисквания към предприятията и работните места.

Феминизацията на учителската професия също води до дефицити в образователната система

Педагогическата подготовка в университетите трябва да е ориентирана към бъдещето, каза в предаването „Всички в час“ на Ради...

Сред предложенията на БСК са внедряване на система за външно оценяване на качеството на ПОО, осъвременяване на държавните образователни изисквания в съответствие с професионалните стандарти на бизнеса и нормативно регламентиране на стимули и насърчения за работодателите, инвестиращи в системата на професионалното образование и участващи във въвеждането на дуалното обучение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com