Частни школи се обявиха за връщане на присъственото обучение, искат среща с министър Ангелов

6603
Частни школи се обявиха за връщане на присъственото обучение, искат среща с министър Ангелов
Снимка: iStock/Guliver

Над 300 организации – частни учебни центрове, школи и занимални се обявиха срещу текстове от заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов – по-конкретно точки 3 и 4, с които се преустановяват груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица, както и присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие. Това става ясно в отворено писмо, изпратено до министъра. „Тези текстове на практика не позволяват да продължим да развиваме своята дейност и да бъдем полезни на хиляди деца и техните семейства“, категорични са авторите на писмото.

„Родителите на децата, които ползват нашите услуги, правят информиран и абсолютно свободен избор дали да ги включат или не в някоя от многообразните дейности, които предлагаме. Често това са дейности, за които в натоварения учебен план и при работата с над 20 деца в класната стая, не остава време. Децата са различни, имат различни способности, интереси, умения. Училищното образование и образователните стандарти залагат на обща подготовка, докато в центрове като нашите, децата могат да доразвият, да надградят или както често се случва и да открият своите таланти. В многообразието от профилирани дейности, които предлагаме (чужди езици, състезателна математика, грамотност, творчески ателиета, часове за развитие на емоционална интелигентност или критично мислене и редица други), родителите виждат възможност децата да надграждат още повече знания и умения над предложените в училище. Дори често срещаната услуга „занималня” преди или след училище, в много случаи се оказва спасителен вариант за децата, които по една или друга причина не съумяват да постигнат необходимите резултати в училищната такава, въпреки усилията на педагозите там. Често пъти тези деца имат нужда от спокойна среда, от малка група, лично отношение от страна на преподавателя и възможност за индивидуална работа“, се казва в писмото.

Собственик: Частни школи и учебни центрове ще фалират при продължително затваряне

Много от частните образователни школи и занимални ще бъдат изправени пред реална заплаха от фалит, ако останат затворени за продължител...

Според авторите на документа в настоящата сложна обстановка не всяко семейство може да си позволи поне единият родител да не работи, за да подпомага обучението на детето си или пък да наеме учител, който индивидуално да извършва тази дейност. „Тук се появяваме ние, които предлагаме възможност за една качествена и достъпна услуга. Организирайки деня на детето преди/след училище, осигуряваме на родителите спокойствието, за да могат те да изпълняват своите работни задължения“, се казва в текста.

„Г-н Министър, ние не сме търговци! Ние предаваме знания и формираме умения!“, категорични са те. В писмото си авторите запознават министъра с основните услуги, които предлагат този вид школи и центрове – занималня преди или след училище, курсове по интереси, езикови курсове и подготовка, подкрепяща обучението в училище и центрове за професионално обучение.

„Уважаеми г-н Министър, призоваваме Ви да преосмислите Вашето становище по т. 3 и т. 4 от заповед РД-01-626/27.10.2020, която, въпреки че на пръв поглед ни оставя възможност да продължим своята дейност, всъщност ни задължава да я прекратим. Считаме, че е редно да продължим да работим, като особено належащо е това във връзка с гореописаната услуга „занималня” преди/след училище, особено за малките ученици, които и все още са в училищата. Ясно е, че дистанционното обучение е неефективно при тях, а като добавим и възрастта им, условието да се осигури присъствие на родител у дома, би имало и по-дълбоки икономически последици. Готови сме да спазваме ясни правила и разпоредби на отговорните органи, както сме го правили и досега, и да спечелим Вашето доверие. Смятаме, че не сме заплаха за разпространението на вируса поради факта, че винаги ни е било наложително да се саморегулираме, за да можем да упражняваме успешно своята дейност. Родителите разчитат на нас, за да могат да упражняват своята работна заетост в други сектори, а децата имат своите нужди- да надграждат знания и умения!“, категорични са авторите на писмото до проф. Костадин Ангелов.

„Малко или много се чувстваме дискриминирани, с оглед на това, че места, на които се струпват много по-големи групи от хора, остават отворени, а ние, които оказваме подкрепа на учители, родители и най-вече на деца и работим в изключително малки групи, сме принудени отново да затворим врати за втори път в рамките на година. Чрез това отворено писмо настояваме за възможно най-скорошна среща с Вас, в която да обсъдим ситуацията и да вземем заедно решение относно бъдещето на децата, на нас, на родителите! Настояваме да ни предоставите възможност да изкажем очи в очи своята позиция“, се казва още в документа, подписан от Инициативен комитет на частните учебни центрове, школи и занимални.

Собствениците на школи и занимални плашат с протест ако ги затворят, искат 80% обезщетяване

Собствениците на частни школи, занимални, образователни центрове са изключително притеснени от последната заповед на министъра на здрав...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com