X
 
 

Д-р Емануил Найденов: Посланието на реда за специализация е негативно към младия специалист

1866 1
Д-р Емануил Найденов: Посланието на реда за специализация е негативно към младия специалист
Снимка: iStock/Guliver
Младите лекари, които специализират на държавна поръчка, би трябвало да бъдат задължени в продължение на три години да работят в лечебни заведение в България. В противен случай ще трябва да връщат парите за тяхната специализация. Това предвижда промяна в Наредбата за специализациите.

"Установихме след анализ, че има недостиг по някои медицински специалности и в някои области. Идеята на Министерството на здравеопазването е в специалности, в които има хроничен недостиг на медици, да субсидира в размер от две до три минимални заплати специализанта, които да му бъдат давани от болницата по време на неговото обучение. Той трае обикновено 4 или 5 години. Предлагаме в тази наредба в срок от три години след това специализантът да отиде да работи по избор на област и лечебно заведение, където са заявени нужди от подобен специалист. Няма задължителен характер". Това разказа съветникът на министъра на здравеопазването д-р Росен Радев в интервю за bTV.

ЕС трябва да играе по-голяма роля в здравеопазването на държавите

Европа трябва да има все по-сериозна роля в политиките по отношение на здравеопазването на отделните държави членки, с цел по-бързо те ...

"По начина, по който са формулирани промените, звучат много негативно. Задължаващият елемент би трябвало да се коригира. Посланието е негативно към младия специалист.", заяви д-р Емануил Найденов от "Млади лекари за ново здравеопазване". Той е съгласен, че има коренна промяна на реда за специализация в България след въвеждането на наредба №1 през 2015 година.

Преди това около 96% от младите лекари искаха да напускат страната, а в момента този процент е драстично свален, въпреки всички недостатъци, в наредбата има и положителни неща.

"Ако специализантът иска, старият ред на специализации си остава в болниците. Той има опцията да се възползва от субсидията", каза д-р Росен Радев.

"Младият специалист трябва да бъде изкушен да остане, а не задължен. Трябва да се направи анализ каква е причините тези хора да не остават и тези причини да бъдат променени.", смята д-р Емануил Найденов от "Млади лекари за ново здравеопазване".

Проф. Асен Балтов: В България има прекалено много болници

У нас има прекалено много болници, достигнат е праг на насищане. Това заяви директорът на болница "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов пред ...

Actualno.com

Етикети: