X
 
 

Държавата отпусна общо почти 18 млн. лева за образователни дейности, включително интернет

714 0
photo of Държавата отпусна общо почти 18 млн. лева за образователни дейности, включително интернет
Снимка: iStock/Guliver
1 553 600 лева отпуска държавата за дейности по Национална програма "Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование", стана ясно след днешното редовно заседание на Министерския съвет.

Идеята е с въпросните пари да се осигури интернет свързаност на всички училища, които са на бюджетна издръжка. Средства ще се разходват и за техническо обезпечаване на учебния процес в 149 институции от системата чрез внедряване на модерни технологии в процеса на обучение с цел подпомагане на училищата в дейностите по обновяване на компютърна техника и/или внедряване на образователни иновации, свързани с учебния процес.

"Вълшебна класна стая" за деца в община Стара Загора

Над 20 учители от пет детски градини се грижиха за изпълнението на всички дейности по проект “Вълшебна класна стая“ в общин...

Почти толкова пари - 1 538 198 лв. ще отидат за допълнително обучение на учениците в основното образование, които срещат трудности при овладяване на учебния материал по български език и по математика. Парите се отпускат по два модула на Националната програма "С грижа за всеки ученик" - Модул 1 "Осигуряване на допълнително обучение на учениците от началния етап на основното образование за повишаване на нивото на постиженията им по общообразователна подготовка" и Модул 2 "Осигуряване на допълнително обучение на учениците от прогимназиалния етап на основното образование за повишаване на нивото на постиженията им по общообразователна подготовка".

Съгласно друго правителствено Постановление са одобрени 7 368 304 лв. за осигуряване на дейности по Национална програма "Оптимизация на вътрешната структура на персонала в институциите от системата на предучилищното и училищното образование" за 2018 година. Парите са предназначени за изплащане на обезщетения на персонала за месеците септември и октомври 2018 г. поради намаляване на числеността му от настъпила промяна в структурата и състава му, при прекратяване на трудови правоотношения на друго основание, или при преструктурирането на мрежата от образователни институции.

Отпускат се и допълнително по бюджетите на общините 7 991 315 лева за 2018 г. за компенсиране на безплатния транспорт на деца и ученици. От тях 7,4 млн. лева идват от държавния бюджет, а останалите пари - от бюджета на МОН.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално