X
 
 

Държавата с идея за подкрепа на учители с особени заслуги

2327 1
Държавата с идея за подкрепа на учители с особени заслуги
Снимка: iStock/Guliver
Министерството на образованието и науката да разработи специален механизъм за финансова подкрепа на учители, които имат изключителни постижения и особени заслуги в областта на образованието. Около тази идея се обединиха членовете на ресорната парламентарна комисия, предаде репортер на БГНЕС.

Със 22 гласа "за" депутатите от комисията подкрепиха единодушно отпускането на държавна парична награда на Стоянка Настева - детска музикална учителка от Русе. Предложението за това дойде от Министерския съвет и предвижда, заради високата професионална и всеотдайна педагогическа дейност на Стоянка Настева, да ѝ бъде изплащана пожизнено държавна парична награда чрез изплащане на месечна сума в размер на 500 лева.

Ваканции за учебната година 2019/2020 (СНИМКА)

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага за обществено обсъждане проект на график на учебното време през следващата уче...

"Разглеждахме цялостната ѝ дейност, широко подкрепена от цялата общественост в Русенска област. За да стигнем до това решение, сме разгледали взели предвид всички обстоятелства", заяви заместник-образователният министър инж. Таня Михайлова.

Предложението за награждаването на детската учителка е постъпило от инициативен комитет от Русе, съставен от народни представители, ректор и преподаватели във висши училища, директори на училища и детски градини и други дейци в сферата на образованието.

"Всички се обединиха около идеята МОН да разработи механизъм, по който да бъдат подкрепяни такива учители в пенсионна възраст, които са с много заслуги за образователната система. Във всяка община, всяко населено място и във всяко училище и детска градина има такива учители", подчерта председателят на образователната комисия Милена Дамянова.

Оказва се, че подобна награда за първи път се отпуска на български учител.

Във Видин наградиха най-добрите млади учители за 2019

Регионалното управление на образованието за четвърта поредна година награждава педагозите, имали най-голям успех през годината. На спе...

"Ще подкрепим всяко едно предложение, което постъпи от МОН и Министерски съвет за една такава награда. В България има много достойни учители. Това е прецедент, но хубав прецедент", допълни още Дамянова.

Какви мерки ще се вземат, за да се върнат в училище неидващи ученици - вижте в този материал!

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
    Моето мнение е , че това не е добра идея. В България има много достойни учители. Да образоваш едно дете, да му дадеш всичко от себе си ,за да стане добър човек е мисия на всеки учител. Мисля, че уважението на хората и достойното заплащане са по-важни- всичко друго ще си дойде на място. Така наречените управници се уплашиха, че учители няма да има в близкото бъдеще и се чудят какво да измислят.