X
 
 

Държавата ще ограмотява 10 000 възрастни през 2018 г.

791 1
photo of Държавата ще ограмотява 10 000 възрастни през 2018 г.
Снимка: БГНЕС
Допълнителни дейности по ограмотяване на 10 000 възрастни над 16 години е една от мерките, които предвижда планът за действие за 2018 г. в изпълнение на Националната стратегия за учене през целия живот за периода 2014-2020 година. С него ще продължи осигуряването на условия за преход към функционираща национална система за учене през целия живот, съобщиха от правителствената пресслужба.

Действията ще бъдат насочени към част от основните инструменти на системата: Европас, Европейския паспорт на уменията, кариерното ориентиране и др. В Плана са включени и приоритетни дейности, свързани с намаляване на относителния дял на преждевременно напусналите образователната система. Те са насочени към постигане на устойчиви резултати от функционирането на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Плащаме 7 лв. за чадър и шезлонг на южния плаж в Китен

След проведен конкурс, „Атлиман 2“ ЕООД е определен за концесионер на морски плаж „Китен-юг“, община Приморско,...

В областта на училищното образование и обучение планът предвижда 2000 ученици да повишат своята информираност за Международното образователно изследване PISA 2018, а 5 000 ученици в VI клас да участват в оценяване за измерване на степента на тяхната четивна грамотност. 1300 учители ще участват в обучение, насочено към прилагане на различни методи за оценяване на учениците в контекста на PISA 2021.

Основният фокус през 2018 г. в областта на професионалното образование и обучение ще продължава да бъде връзката между образованието, обучението, ученето и нуждите на пазара на труда. Повече от 1100 безработни лица, предимно младежи, ще бъдат включени в стажуване и чиракуване, осигурено с финансиране от държавния бюджет. Такива възможности ще се предоставят и по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. Чрез реализирането на още 70 паралелки за дуално обучение ще продължи да се повишава атрактивността и важността му сред учениците и техните родители, като ще се работи и за засилване ролята на бизнеса в него.

За популяризиране на ученето през целия живот сред всички български граждани за четвърта поредна година ще бъдат организирани национални дни на учене през целия живот, в които се предвижда да вземат участие повече от 300 участници.

Предвижда се да бъде извършена оценка на напредъка при постигането на целите в националната стратегия, свързани с реализиране на политиката за учене през целия живот. Оценяването на напредъка ще бъде осъществено в рамките на мащабен консултативен процес, извършен на областно и национално равнище.

Отпуснаха средства за изплащане на обезщетения заради бавно правосъдие

Допълнителни разходи в размер на 171 500 лв. по бюджета на Министерството на правосъдието бяха одобрени днес от Министерски съвет. Сума...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
    Изтървали сте 'цигани' в заглавието, иначе хората не са прости и се сещат, навремето образованието беше ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за белите ХОРА, което значи 0% неграмотност. Докога ще се отклоняват ценни ресурси по разни мангалски рограми? Защото това са пари хвърлени на вятъра, или кретените във властта искат да управляват народ, съставен само от получовешки неграмотни създания?
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 22 март

Овен Денят ще бъде неприлично спокоен. Не си търсете излишни емоции, а се насладете на шанса да си поемете въздух и да се насладите на...

Последно в Актуално