Експерти по комуникации учиха студенти от СУ как да противодействат на фалшивите новини

2219
Експерти по комуникации учиха студенти от СУ как да противодействат на фалшивите новини
Снимка: fjmc.uni-sofia.bg

Експертите по комуникации Диана Димитрова и Елена Стойчева проведоха открита лекция относно противодействие на фалшивите новини. Тя се състоя във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет.

Представителките на Асоциацията на специалистите по комуникации в общините (АСКО) представиха подробна презентация пред студенти от втори курс по "Връзки с обществеността", в която засегнаха две основни теми - „Вътрешни и външни комуникации в администрацията на местното самоуправление“ и “PR противодействие на медийни манипулации и фалшиви новини”.

Гост-лекторите поставиха акцент върху нуждата от активни вътрешни и външни комуникации, противодействието спрямо фалшивите новини и динамиката в ежедневието на един PR-специалист.

ФЖМК

Снимка: ФЖМК

Основните точки, които засегнаха, бяха свързани с ежедневните ситуации, с които се срещат в своята практика. Наблегнаха на нуждата от активни вътрешни и външни комуникации, попадащи в обсега на една организация. Също така откроиха необходимостта от съставянето на предварителна стратегия, свързана с успешното реализиране на комуникационните процеси, пишат в сайта на ФЖМК. За тази цел гост-лекторите посъветваха бъдещите ПР-специалисти да се запознават предварително със силните страни, слабостите, възможностите и потенциалните заплахи, стоящи в основата на една организация. Със студентите бяха споделени и опасностите, които фалшивите новини крият за една институция.

По увлекателен начин експертите разкриха професионалните предизвикателства, с които се срещат на ежедневна база. Особено внимание обърнаха на динамиката на професията и адаптивността, която един PR трябва да притежава, за да може ефективно да се справи с ежедневните си задачи.

Като допълнение, Диана Димитрова и Елена Стойчева посъветваха студентите как да противодействат на комуникационните заплахи в една организация, като разкриха примери от тяхната практика. Акцентираха и върху необходимостта от познаване на аудиторията и правилния подход към нея. По думите на Диана Димитрова: „PR експертът е видимата връзка, която изгражда невидимите връзки в екипа“. Според Димитрова и Стойчева - една от основните задачи, които стоят пред един PR-специалист, е изграждането на доверие между него и лицето на предприятието, за което работи.

В края на лекцията студентите имаха възможност да зададат въпросите, които ги вълнуват, и помолиха за още “тайни от кухнята”.

Асоциацията на специалистите по комуникации в общините (АСКО) е неправителствена организация, която обединява специалистите по връзки с обществеността, работещи в общините, и съдейства за повишаване на професионалната им квалификация. Председател на Управителния съвет на АСКО е Диана Димитрова, която също така е и PR на община Елин Пелин. Тя работи заедно с Елена Стойчева, зам.-председател на асоциацията и PR и Дигитален маркетинг експерт към същата община.

Лекцията беше вдъхновяваща за студентите. Много от тях заявиха, че биха кандидатствали за стажовете към АСКО, споделят от ФЖМК в сайта си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com