Граждански организации са решени да отстояват свободата в образованието

1770
Граждански организации са решени да отстояват свободата в образованието
Снимка: БГНЕС

Гражданските организации, обединили се в Отворено писмо срещу задължителното предучилищно образование за 4-годишните, изказаха своята категорична позиция, че са решени да отстояват свободата в образованието и правата на родителите.

Това стана ясно по време на състоялата се среща в Просветното министерство, по покана на заместник-министър г-жа Таня Михайлова.

Предложение: От 2021 г. учениците да учат само в една смяна

Учениците да учат само в една смяна – такава цел поставиха от Министерството на образованието. Според тях проблемът с двусменния ...

Повод на срещата бе изпратеното Отворено писмо, от името на Асоциация общество и ценности, заедно с още 47 организации за спиране на възобновените опити за узаконяване на задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните деца.

На срещата представителите на Просветното министерство посочиха, че тези мерки са цел решаване на проблема с отпадане на децата от училище и с неграмотността. 

Представителите на неправителствените организации завиха по време на срещата, че подобна мярка ще наруши грубо правата на родителите и Конституцията на страната, според която задължително е училищното образование и че няма да помогне за по-ефективното обхващане и задържане на децата в образователната система. 

Те споделиха, че по този начин ще бъдат наказани стотици родители избрали да упражнят правото си на избор на различна от детската градина форма на обучение за своите деца, които в тази възраст имат нужда най-вече от лично внимание, много обич и индивидуална работа, отколкото от институционализация.

Над 50 са отпадналите от клас ученици в Асенoвградско

Точно 54 ученици от община Асеновград са отпаднали от клас през изминалата учебна година. Броят на подрастващите, престанали да посещав...

Родителите припомниха за направеното преди години проучване на общественото мнение, според което над 80% от хората са заявили, че са против децата да бъдат задължавани да посещават детска градина от 4 годишна възраст.

В края на срещата представителите на гражданските организации посочиха, че ще предприемат всички законови действия да защитят правото на родителите по отношение на образованието на децата им, гарантирано от Конституцията и редица международни споразумения, по които България е страна.

На срещата от Просветното министерство участваха г-жа Таня Михайлова, г-н Николай Стефанов, началник на кабинета и г-жа Ваня Трайкова, експерт във ведомството. От страна на гражданските и родителски организации участваха Михаела Джоргова от Асоциация общество и ценности, Николай Дренчев от Национална мрежа на родителите, Петър Порумбачанов от Асоциация за домашно образование, Мария Трифонова от Асоциация на родителски кооперативи и Никола Димов от Асоциация за свобода в образованието.

Гражданската петиция срещу задължителната предучилищна подготовка продължава да набира подкрепа на: http://civilactionbg.com/?p=201

Красимир Вълчев: Има българчета, които са емигранти в собствената си страна

Има 10-годишни деца в трети клас, които почти не знаят български, те са емигранти в страната си. 13-14% е процентът на преждевременно о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Ето как да се справим с агресията в училище: Специалист представи методи

Променят броя на отсъствията от детска градина по домашни причини

Окончателно: Ректорът на ЮЗУ е оправдан за злоупотребата с бонуси на свое име

Съмнения за обективност и при новите конкурси за училищни директори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование