Иноватори от бъдещето: Как технологична компания помага на българското образование (ВИДЕО)

14602

В световен мащаб е доказано, че икономическият растеж на една държава е пряко зависим от качеството на образованието, иновациите и интензитета на използване на новите технологии. Този принцип следват и големите технологични компании, опитвайки се да изградят благоприятна среда и равен шанс за всички. А промяната започва от най-малките.

"От една страна искаме да направим технологиите достъпни за всички деца в образователния процес, за да могат те да познават иновациите и да създадем креативна среда в училище. От друга страна искаме да подготвим децата за 21 век – да развием уменията им, тяхното критично мислене, работата в екип, колаборация, иновативност, споделяне, начин на представяне на идеи. Всички тези качества са изключително важни и STEM програмите дават възможност за развитието на тези умения", категорична е Албена Спасова, която е директор на програма „Образование“ в Microsoft.

STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) е нов вид обучение чрез методите на науката, технологиите, инженерството и математиката, което учи децата на практически умения. А целта е, чрез интегриране на иновациите в общата учебна програма, учениците да развият важни качества, приложими и извън класната стая.

"Това, което правим ние като компания е да разработваме съдържание. Имаме цяла библиотека от STEM програми, които могат да бъдат използвани от всеки един учител във всяка една държава. Ние ги локализираме и ги превеждаме на български език, за да бъдат достъпни за всички учители в България. Тази година се навършват 20-години от живота в Космоса и много от тези STEM програми са на тази тематика, например как да създадем чорапи за космонавтите и защо това е важно", допълва Албена.

След като програмите бъдат преведени, те ще бъдат качени на сайта на Министерство на образованието, за да бъдат лесно достъпни за всички учители. Те от своя страна ще имат свободата да ги адаптират към учебния материал, на база на възможностите и интересите на учениците, така че да ги подготвят за живота след училище.

"Има училища, които вече ги използват. Ние имаме една допълнителна програма, която се казва Microsoft Innovative Educators, към която членуват много от българските учители и те прилагат не само STEM програмата, която Microsoft разработва, но и Minеcraft за образование. Това е един друг начин да се стимулира креативното мислене и работата в екип още в училище.

Това, което ще направим ние в летния сезон е, че ние ще организираме ежеседмични обучения за всички учители, които имат желание да се подготвят за това как се изнася един STEM урок – какви материали са необходими, как да се адаптира съдържанието и човек от нашия екип в България ще изнася всяка седмица курсове. Програмата също ще бъде качена в сайта на МОН", разкрива Спасова за предстоящите планове на компанията.

Образование на бъдещето – как технологиите ни помагат да учим (ВИДЕО)

В последната година станахме свидетели на бързата и неотложна дигитализация на всички сектори – учениците започнаха онлайн обучен...

Средно училище „Васил Левски“ в Елин Пелин е едно от учебните заведения, които могат да се похвалят с функциониращ STEM център и доволни ученици.

"Децата се занимават с роботи от 1 година и половина. Първо започнахме с едни пчели, след това купихме лего роботите и от 6 месеца работим с фотон робот. Това ни вдъхнови да обособим и специални помещения, които да отговарят на изискванията за по-модерна среда.

Тези STEM центрове и програми ни вдъхновиха да кандидатстваме и за иновативно училище като иновацията ни е въвеждане на дигитални науки още от 2-ри клас, като идеята е да продължим и в прогимназиален 5, 6 и 7-ми клас. Това всъщност е бъдещето и за по-горни класове. Но тяхното приложение зависи най-вече от креативността на учителя. Така че тук ролята на учителя е голяма", казва Мариета Христова, която е директор на СУ „Васил Левски“ в Елин Пелин.

Шефът на Microsoft: "1984" на Оруел може да настъпи през 2024 година

Президентът на Microsoft предупреди, че животът, изобразен в „1984” на Джордж Оруел, „може да бъде реалност през 2024...

"Отначало започнахме приключения в компютърния свят и постепенно развихме нещата, сега се забавляваме с роботи. Децата го приемат като игра. Игровизацията в начален етап е много важна част от учебния процес, така че те неусетно възприемат нещата, дори възприемат часовете като игра, а не като учене.

Предимно са под формата на занимания по интереси, но в часовете също съумявам да ги вмъкна като допълнителен ресурс като интерактивност в преподаването, за да не е суха материя и по-бързо децата да усвояват материала, който макар и поднесен по по-забавен начин в самите учебници, пак е труден за възприемане ако нямат съпоставка между физическото и дигиталното", споделя опита си Ива Григорова, която е учител по информационни технологии и компютърно моделиране в СУ „Васил Левски“.

"Децата променят отношението си към учебния процес, проявяват самоинициатива и доста голяма любознателност. Ползите за учениците са големи, защото мотивира тяхната изследователска способност, децата изначално са любопитни, но това помага в учебните часове, защото те стават съизследователи, заедно със своите учители", допълва директорката на учебното заведение.

"Ние започваме още в първи клас да се занимаваме, аз се старая да им развия основно алгоритмичното и логическото мислене. Там използваме методи, които не са толкова дигитални, но и различни платформи. След това във 2-ри, 3-ти и 4-ти клас започваме и с лего комплектите, с които конструират, имаме и инженерно мислене, включваме и фотон работите, с които правят съпоставка между дигиталния и физическия свят. Пускат се в различни приключения, с които упражняват знанията си и наученото. Като цяло те го приемат като игра, другото идва бонус", обобщава Ива Григорова.

Проф. Николай Ангелов: Просперитетът на държавата идва след развитие на индустрията (ВИДЕО)

„Държавата е една от най-сложните системи, тя е многофакторна. Не може в парламента да доминират само и единствено юристи, защото...

А резултатите не закъсняват и децата редовно остават след часовете, за да използват наличната материална база.

"Най-интересни са ми часовете по компютърно моделиране, защото моделираме, играем с конструктори, изпълняваме различни команди, правим интересни тестове. И роботите са ми много интересни, с тях също се забавляваме", категорична е Тея Георгиева Серафимова, която е ученичка в 4-ти клас.

Основно училище в смолянско село се сдоби с 3D принтер и STEM център

Уникален проект, спечелен през 2020 година от училищния колектив на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в смолянското...

"От септември месец ще стартира и програма за създаване на STEM лаборатории в почти всяко училище. Всяко училище ще може да кандидатства и фактът, че вече има подготвени уроци и програми, ще улесни учителите да използват едно готово съдържание, което единствено трябва да адаптират към учебния процес", разкрива Албена Спасова от Microsoft.

Иновациите и технологиите се развиват всеки ден, а необходимото условие за развитие на всяка държава и отделен индивид е следването им, така както правят лидерите в бранша.

Автор: Габриела Андреева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...