Искат въвеждане на матури по български език в страните от ЕС

2500
Искат въвеждане на матури по български език в страните от ЕС

Матури по български език да бъдат включени в образователните системи на страните от ЕС. За това настояват от Асоциацията на българските училища в чужбина.

Организацията и българските евродепутати събират подписи за петиция до Европейския парламент. Говорителят на асоциацията Снежина Мечева заяви пред Дарик, че заради демографските процеси, в момента българската нация се съхранява зад граница.

По последни данни през 2015 г. в чужбина са се родили 19 000 българчета. Въвеждането на матури по български език в училищата зад граница ще спре доброволното претопяване на българските деца и ще помогне да се съхранят българският език и идентичност, категорична е Снежина Мечева.

Броят на българските училища в чужбина непрекъснато се увеличава. В момента те са над 250, като само във Великобритания са 37. В момента образователните системи на страните от ЕС не включват матури по български език.

Полша например е извоювала това право за езика си.

В Босилеград българите се борят за учебници на български език

Проблемите на българското малцинство в Сърбия са основно заради това, че от 1987 г. основното училище в Босилеград не се изучава бълг...

Матурата по български език е важна, за да може българчетата зад граница да запазят националната си идентичност, да говорят български и да имат възможност един ден да се върнат в България, обясни Снежина Мечева.

Като пълноправен член на ЕС страната ни има право на равностойно отношение към българския език, категорична е тя. "Смятам, че това е една национална кауза, зад която може да се обедини цяла България. Не само българите в чужбина и българските училища, но да застанат зад тази кауза и хората в България. Става дума за статута на нашия език", посочи Мечева.

До края на април на хартиен носител във всички държави на ЕС се събират подписи в подкрепа на петицията до европарламента. Паралелно ще бъде открита и електронна подписка. Отделно всяка една страна, в която има български училища, ще внесе в съответните образователни министерства своя петиция за въвеждане на матура по български в конкретната държава.

Във Великобритания вече се събират подписи, а депутатът Андрю Смит се е ангажирал да постави искането на българските училища пред британския парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com