X
 
 

Ясна е темата на матурата по БЕЛ - разказът "Албена" на Йовков

35199 0
photo of Ясна е темата на матурата по БЕЛ - разказът "Албена" на Йовков

Последната 41 задача от Държавния зрелостен изпит по български език и литература е била посветена на разказа "Албена" на Йордан Йовков. Зрелостниците от 12. клас писаха интерпретативно съчинение или есе на тема "Човекът между ценностите на общността и личния порив" по произведението.

Изтеглиха вариант 2 за матурата на седмокласниците

В МОН е изтеглен вариант 2 за седмокласниците. Както при тегленето на матурата за 12. клас, така и при това за 7. клас, министърът на о...

В ефира на Нова телевизия стана ясно също така, че до момента на приключване на матурата в 12:00 ч. не е получен нито един сигнал за преписване.

Над 48 000 зрелостници положиха матура по български език и литература днес, като тестът беше генериран малко след 05:00 часа сутринта от над 11 млн. комбинации. На матурата по български език за третия модул, на който трябва да се напише литературно-интерпретативно съчинение или есе, се е паднал номер 24 от общо 30 варианта.

Шефката на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" Евгения Костадинов обясни, че засега няма сигнали за нередности. Образователният министър Красимир Вълчев не присъства на тегленето на изпитния вариант за 7. клас, като обяснението беше, че имал по-важен ангажимент. Матурата започна около 08:00 часа и бе с продължителност четири астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности се отпускат по принцип два допълнителни часа, отбелязва "Монитор".

Над 52 000 зрелостници се явяват матурата по български език и литература

Над 52 000 зрелостници се явяват на държавния зрелостен изпит по български език и литература, който започва в 8.00 часа и е с продължит...

Учениците трябваше да се явят в училищата, в които ще полагат матури, 15 минути преди началото на изпита. Длъжни бяха да носят документ за самоличност и служебната бележка за допускане до изпита. Те писаха по своите изпитни работи само с черен химикал. Ученикът нямаше право да излиза от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул.

Матурата по български език е разделена на три части. Първият модул трае един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, който носи 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100. Над 13 000 квестори следяха за реда, а във всяка стая имаше видеонаблюдение.

Снимка: "Българска история"

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Мтел става А1

Мтел става А1. След 23 години на пазара, над 4 милиарда лева инвестиции и над 4,5 милиона настоящи клиенти на мобилни и фиксирани услуг...