Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кабинетът отпусна компенсации на семействата с деца, останали без място в детска градина

05 юни 2024, 15:33 часа • 964 прочитания

Държавата ще изплати 1 512 235 лева компенсации на семейства, за чиито деца не е осигурено място в детска градина в периода от 1 март до 30 април 2024 г.

Това реши правителството на своето редовно заседание днес, съобщават от пресслужбата на изпълнителната власт. От тези средства 1 506 301 лева са за 1502 деца в Столична община. Останалите 5934 лева са за шест деца в община Пловдив.

Право на компенсация от държавата имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища, в които са кандидатствали. За тях общината по местоживеене не е предложила друго равностойно място в общинска детска градина или училище.

Още: Обяснено: До 510 лв. на месец могат да получат семействата с деца, които не са приети в детска градина

На този фон правителството отпусна и още близо 43 милиона лева допълнително за покриване на преходните остатъци на държавните училища.

От тях 34 632 325 лева са за училищата към Министерството на образованието и науката, 7 455 999 лева са тези към Министерството на културата и 1 161 618 лева за Министерството на младежта и спорта.

Средствата за възстановяване на преходните остатъци са заложени в държавния бюджет. Те включват целеви средства за изпълнение на национални програми за развитие на образованието, капиталови разходи, както и остатъци от средства за издръжка на дейностите за възпитание и обучение на деца и ученици и за подпомагане на равния достъп и подкрепа за личностно развитие.

Още: Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес