X
 
 

Какво се случи на третото Национално състезание по медиация за студенти

1785 0
photo of Какво се случи на третото Национално състезание по медиация за студенти
Снимка: Център за разрешаване на спорове
На 1 и 2 ноември в Пловдив се проведе Третото национално състезание по медиация за студенти. То е сред малкото състезания по медиация за студенти в Европа и наред с това, дава възможност на студенти от различни специалности не само да се докоснат до медиацията, но и да практикуват разрешаването на спорове не само като преговарящи адвокат и клиенти, но и като медиатори. Организира се от „Център за разрешаване на спорове“, с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Новото тази година

Състезанието събра 66 участника от 9 от най-големите университети в България, като за пръв път се включи и Националния военен университет от гр.Велико Търново. Студентите доказаха, че медиацията не е само за юристи – в разрешаването на спорове смело се включиха и математици, инженери, икономисти, психолози, политолози и повече от 10 други специалности.

Повече от любопитно тази година – ефектът „Предай нататък“

Треньори на повече от 1/3 от участниците в Третото състезание бяха победители и състезатели от първата и втората година на състезанието, което показа как веднъж запалена искрата, продължава да гори задълго напред.

Още в началото участниците заявиха, че са тук, „за да се обогатят и предизвикат, да се запознаят с нови хора, да участват в нещо уникално и да научат умения, които смятат да използват в практиката си занапред“.

Те преминаха кратко обучение, след което влязоха в състезание с истински медиации, в които имаха за задача да разрешат два реални търговски спора.

В състезанието бяха отличени тези, които проявиха едновременно силна аргументация и конструктивност, която помага и двете страни да спечелят. А от медиаторите – тези, които активно водеха страните към решение, като насърчаваха собствените идеи на клиентите и адвокатите за творчески и взаимноизгодни решения.

След оспорвана надпревара бяха излъчени победителите. Първи като отбор завърши един от екипите на Софийския университет. Всички победители като адвокати, клиенти и медиатори, може да видите по-долу. Сред тях има представители на Софийски университет, Нов Българки университет, Пловдивски университет, Русенски университет, Варненски Свободен университет.

За студентите състезанието, освен възможност за доказване на уменията за преговори и разрешаване на спорове, оставя и реални умения за толерантно и дипломатично преодоляване на конфликти в практиката.

Победителите

I място в категорията екип Адвокат/клиент

- Йордан Йорданов, Петър Стоилов, Софийски университет, с треньор Цочо Бошнаков, победител във Второто национално състезание по медиация

II място в категорията екип Адвокат/клиент

- Георги Янев, Диан Неделчев, Софийски университет, с треньор Георги Раданов, участник със специална награда в Първото национално състезание по медиация

III място в категорията екип Адвокат/клиент

- Калина Найденова, Мелани Сергиева, Нов български университет – с треньор доц. д-р Петя Неделева,

- Любослав Хинов, Весела Михайлова, Софийски университет, с треньор Георги Гочев,

- Георги Балабанов, Симона Велева – Варненски Свободен университет, с треньор доц. д-р Иванка Банкова, преподавател по конфликтология

I място в категорията Медиатор

- Олга Войкова, Софийски университет, с треньор Цочо Бошнаков, победител във Второто национално състезание по медиация

II място в категорията Медиатор

- Енинка Куртева, Нов български университет – с треньор доц. д-р Петя Неделева

III място в категорията Медиатор

- Георги Кръстев, Русенски университет, с треньор Миглена Йорданова

- Олег Заим, Пловдивски университет, с треньори Даниел Николов и Стефани Димитрова, участник в Първото национално състезание по медиация и треньор във второто

Националното състезание по медиация в първите две години показа какви промени внася в ежедневието на студентите. Те прилагат уменията за преговори и разрешаване на конфликти в сферата, в която учат или вече стажуват. Запалват и свои колеги, сертифицират се като медиатори. Но най-важното – нещо, което показаха още на самото състезание – вземат и използват уменията да си сътрудничат дори с конкуренти, за да постигат смислени и полезни за всички решения.

Провеждането на това състезание нарежда България сред една от най-активните държави в популяризирането на медиацията сред най-младите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 19 ноември

Овен През този ден е моментът да кажете ясно какво точно желаете. Не че няма да има друг път, но моментът ще отмине. Сега ще бъдете разбрани, при...

Последно в Актуално