X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Какво се случи на третото Национално състезание по медиация за студенти

3402
Какво се случи на третото Национално състезание по медиация за студенти
Снимка: Център за разрешаване на спорове
На 1 и 2 ноември в Пловдив се проведе Третото национално състезание по медиация за студенти. То е сред малкото състезания по медиация за студенти в Европа и наред с това, дава възможност на студенти от различни специалности не само да се докоснат до медиацията, но и да практикуват разрешаването на спорове не само като преговарящи адвокат и клиенти, но и като медиатори. Организира се от „Център за разрешаване на спорове“, с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Новото тази година

Състезанието събра 66 участника от 9 от най-големите университети в България, като за пръв път се включи и Националния военен университет от гр.Велико Търново. Студентите доказаха, че медиацията не е само за юристи – в разрешаването на спорове смело се включиха и математици, инженери, икономисти, психолози, политолози и повече от 10 други специалности.

Повече от любопитно тази година – ефектът „Предай нататък“

Треньори на повече от 1/3 от участниците в Третото състезание бяха победители и състезатели от първата и втората година на състезанието, което показа как веднъж запалена искрата, продължава да гори задълго напред.

Още в началото участниците заявиха, че са тук, „за да се обогатят и предизвикат, да се запознаят с нови хора, да участват в нещо уникално и да научат умения, които смятат да използват в практиката си занапред“.

Те преминаха кратко обучение, след което влязоха в състезание с истински медиации, в които имаха за задача да разрешат два реални търговски спора.

В състезанието бяха отличени тези, които проявиха едновременно силна аргументация и конструктивност, която помага и двете страни да спечелят. А от медиаторите – тези, които активно водеха страните към решение, като насърчаваха собствените идеи на клиентите и адвокатите за творчески и взаимноизгодни решения.

След оспорвана надпревара бяха излъчени победителите. Първи като отбор завърши един от екипите на Софийския университет. Всички победители като адвокати, клиенти и медиатори, може да видите по-долу. Сред тях има представители на Софийски университет, Нов Българки университет, Пловдивски университет, Русенски университет, Варненски Свободен университет.

За студентите състезанието, освен възможност за доказване на уменията за преговори и разрешаване на спорове, оставя и реални умения за толерантно и дипломатично преодоляване на конфликти в практиката.

Победителите

I място в категорията екип Адвокат/клиент

- Йордан Йорданов, Петър Стоилов, Софийски университет, с треньор Цочо Бошнаков, победител във Второто национално състезание по медиация

II място в категорията екип Адвокат/клиент

- Георги Янев, Диан Неделчев, Софийски университет, с треньор Георги Раданов, участник със специална награда в Първото национално състезание по медиация

III място в категорията екип Адвокат/клиент

- Калина Найденова, Мелани Сергиева, Нов български университет – с треньор доц. д-р Петя Неделева,

- Любослав Хинов, Весела Михайлова, Софийски университет, с треньор Георги Гочев,

- Георги Балабанов, Симона Велева – Варненски Свободен университет, с треньор доц. д-р Иванка Банкова, преподавател по конфликтология

I място в категорията Медиатор

- Олга Войкова, Софийски университет, с треньор Цочо Бошнаков, победител във Второто национално състезание по медиация

II място в категорията Медиатор

- Енинка Куртева, Нов български университет – с треньор доц. д-р Петя Неделева

III място в категорията Медиатор

- Георги Кръстев, Русенски университет, с треньор Миглена Йорданова

- Олег Заим, Пловдивски университет, с треньори Даниел Николов и Стефани Димитрова, участник в Първото национално състезание по медиация и треньор във второто

Националното състезание по медиация в първите две години показа какви промени внася в ежедневието на студентите. Те прилагат уменията за преговори и разрешаване на конфликти в сферата, в която учат или вече стажуват. Запалват и свои колеги, сертифицират се като медиатори. Но най-важното – нещо, което показаха още на самото състезание – вземат и използват уменията да си сътрудничат дори с конкуренти, за да постигат смислени и полезни за всички решения.

Провеждането на това състезание нарежда България сред една от най-активните държави в популяризирането на медиацията сред най-младите.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Ето я чудната смес, от която главоболието ще е само спомен
Ето я чудната смес, от която главоболието ще е само спомен

От всички болезнени състояния, които засягат човека, главоболието и мигрената са най-често срещаните. Причините могат да бъдат както външни...