X
 
 

Кандидати за учители - с грешки в заявленията за кандидатстване и тройки в дипломите

13630 3
photo of Кандидати за учители - с грешки в заявленията за кандидатстване и тройки в дипломите
Снимка: iStock/Guliver
Завършили следването си с тройка в дипломата и такива, с неграмотно подадени заявления, кандидатстват за работа като учители, информира „Монитор”. Така, поради липсата на подходящи кандидати, директори на учебните заведения са принудени да обявяват конкурси по различни предмети по няколко пъти. Най-силно търсените кадри в София, например, са за учители по чужди езици, математика, информационни технологии или такива, които се занимават с децата в начален етап на обучение. „Тази тенденция продължава във времето, като има недостиг и на педагози за детските градини”, съобщи директорът на Регионално управление по образованието в столицата - Ваня Кастрева.

Най-голям е дефицитът на кадри по български и чужди езици, ресурсни учители, логопеди, по химия, физика, биология, математика и информационни технологии. "Допълнително затруднение при избор на учители е грамотността на кандидатите. А това поставя на изпитание директорите, защото има свободно място и то трябва да бъде запълнено. Работодателят трябва да се съобрази с това, което предлага пазарът на труда“, посочва и шефката на образователния инспекторат във Варна - Венцислава Генова.

Недоволство сред учителите - заради идеята да обикалят домовете на отсъстващи ученици

Учители готвят бойкот на идеята да обикалят домовете на отсъстващите ученици. За преподавателския бунт се разбра след призив за неподчи...

Слаба академична подготовка на кандидатите пък и дипломи с тройки е сред проблемите, с които се сблъсква директорът на софийската 164-та гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ - Зорница Йончева. Тя призна, че освен всичко, в повереното й училище заплащането е по-ниско, спрямо други гимназии в столицата. А това води до неявяване на качествени кандидати на конкурса и така вакантните бройки остават свободни задълго. Причина за разликата в заплатите според директорката на 164-та гимназия е, че големите училища, в които се обучават ученици от 1-и до 12-и клас, разполагат и с по-големи бюджети.

Друг директор на софийско училище потвърждава тезата, че кандидатите често не отговарят на изискванията. Таня Иванчева е ръководител на 55-то СУ „Петко Каравелов“ в София. Тя коментира, че се налага по няколко пъти да се обявяват свободните позиции за учители, тъй като школото няма как да си позволи да назначи човек, който да не отговаря на изискванията и очакванията на родителите, например. Иванчева иска да открие учители, които да имат визия и очаквания за своята работа, както и да се стремят към конкретни резултати у децата. Някои от местата се запълват от студенти, които се обучават в школото, тъй като 55-то СУ „Петко Каравелов“ е базово училище и там ежегодно се провеждат студентски практики. Например, назначават учител по математика без опит, който се обучава докато работи, благодарение на вътрешната организация, която имат в училището. На новоназначения преподавател се оказва методическа помощ и подкрепа от останалите педагози.

Общо седем пък са били кандидатурите за учители по физика и математика в 119-то СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ в София. Четирима за били желаещите математици, а трима - физиците. „И седемте човека можеха да бъдат назначени, но те не могат да дадат на учениците ни това, което аз очаквам – висока степен на подготовка и силно вътрешно вдъхновение“, обясни директорът на школото Диян Стаматов. Той е категоричен, че предпочита да пуска обявата по няколко пъти и да изчака докато намери най-подходящия кандидат.

Сред най-търсените учители са и такива, по физическа култура и спорт, както и на специалисти в профилираните гимназии.

Държавата с идея за подкрепа на учители с особени заслуги

Министерството на образованието и науката да разработи специален механизъм за финансова подкрепа на учители, които имат изключителни по...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 3 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    А иначе ще има атестация на учители, които са с по над 25 години трудов стаж дали са кадърни. Само малоумни идеи в тази държава. В същото време се назначават неграмотни млади и такива по другата малоумна идея за "бърза писта" учители. Съжалявам, ако ми се повтаря коментара- нещо не се публикува от първи път.
  • Анонимен 2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Абе, нема лошо, само да вървят криво-ляво прави! Иначе, по примера на хотелиерите от черноморието, требе да търсим пампайци!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    За да те назначат БКП-ГЕРБ-партийно на БОКо за държавен или общински чиновник, е задължително едно от двете условия: 1.) или да си малоумен, 2.) или да си съмнително грамотен! Достатъчно е едно от двете, но двете заедно са важно предимство! Например директорът по информационционни технологии (ИТ) в МОН - коневичарче, едва завършило 8-ми клас и довършвало в Вечерна Работническа Гимазия, вкарано във виж още ›› ВМЕИ като задочник по работническо-комсомолски набор без изпити със крайна диплома с успех 3,?? и после станало даскал по компютри в софийски техникум (където учениците знаят повече за компютрите от самите даскали)! И сега "пази" данните на децата и дипломиралите се, както и "разбиваните" ежегодно въпроси за различните изпити и матури! Както и реди ИТ-обществени поръчки в Образованието, науката и унивеситетите за милиони?! БКП-ГЕРБерастка НЕКАЧЕСТВЕНА работа! Хак да ви е!
missing image
Владимир Путин основава нова държава?

Тези дни руските държавни медии и хилядите платени тролове в социалните мрежи имат доста работа. По повод 80-годишнината от Пакта между Хитлер...