Кандидатите за директори на училища ще защитават управленска концепция

1800
Кандидатите за директори на училища ще защитават управленска концепция
Снимка: iStock

Кандидатите за директори на всички видове институции в системата на предучилищното и училищното образование ще защитават концепция за стратегическо управление на институцията за три години напред. Това е предвидено в проект на наредбата за провеждане на конкурсите за заемане на длъжността „директор“, публикувана за обществено обсъждане, исъобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

По време на защитата ще се оценяват уменията на кандидата да представи писмената си концепция синтезирано и да аргументира предложенията си. Ще се преценява доколко неговата визия съответства на спецификата на институцията и дали за постигането й се отчитат необходимите ресурси - финансови, интелектуални, човешки. Оценяването включва също мотивация за заемане на длъжността, умения за работа в екип, нагласа за усъвършенстване, както и комуникационни умения.

Божидар Божанов: Хакерската атака преди матурата не е целяла източване на данни

"Атаката срещу МОН е била отказ от услуга – DDoS, която се опитва да свали сайта. Никой не е опитал да източи данни, да промени д...

До представяне на концепция ще се допускат само кандидати, получили минимум 30 точки от първия етап на конкурса, който е писмен. Той включва тест от 50 въпроса. От тях 40 са с три варианта на отговор, от които само един е верен, а 10 са със свободни отговори. Ще се изисква и решаване на четири казуса от области, свързани със спецификата на институцията – училище, детска градина, център за подкрепа на личностното развитие или друго звено.

С въпросите от теста ще се проверява наличието на стратегическа и управленска компетентност, включително административна и правна култура, умения за планиране, организиране и контрол, за управление на ресурси. Ще се отчита и социалната и гражданска компетентност на кандидата.

Писменият изпит е анонимен, като всеки кандидат попълва формуляр за лични данни, който се запечатва. Бланките от писмения изпит заедно с малкия плик се поставят в голям, който също ще се запечатва.

Окончателният резултат на всеки кандидат се формира като сбор от резултатите от писмения изпит и от защитата на концепцията. Максималният резултат е 100 точки – 50 от писмения изпит и 50 от защитата на концепцията.

Николай Денков готви промени в учебното съдържание

"Направихме преглед на програмите и на учебното съдържание. Вече са ясни заключенията къде са най-големите проблеми." Това заяви пред Б...

Целта на новите правила е да гарантират, че директори на държавните и общинските институции в системата на предучилищното и училищното образование ще стават силно мотивирани професионалисти с необходимите качества и умения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com