Касата отказа да плаща зъбните протези на пенсионерите

4272
Касата отказа да плаща зъбните протези на пенсионерите
Снимка: БГНЕС

Здравната каса окончателно отложи обещаните от служебния здравен министър Илко Семерджиев безплатни зъбни протези за възрастните хора за догодина.

Плаковото протезиране при пациенти над 75-годишна възраст, което трябваше да влезе в сила от 1 юли т. г., се пренасрочва за 1 януари 2018 г., е решил Надзорният съвет на касата.

Работещите пенсионери се увеличават

Пенсионерите, които продължават да работят и след пенсия, се увеличават. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ)...

Допълнителната стоматологична услуга за възрастните хора дори беше записана в наредбата за основния пакет дейности, плащани от НЗОК, а нужните пари за тази година трябваше да дойдат от резерва на касата. Промяната предвижда касата да покрива зъбни протези за възрастни над 75-годишна възраст от средата на тази година. От 1 януари 2018 г. НЗОК трябваше да започне да заплаща същата дейност при възрастни от 70 до 74 години включително, а от 1 юни догодина - и за възрастни от 65 до 69-годишна възраст.

От стенограмата на заседанието на надзорния съвет на фонда обаче за пореден път става ясно, че пари за тази дейност няма. "Ние сме казали, че няма. Ясно и категорично", казва шефът на надзора и зам.-министър на финансите Кирил Ананиев на представителя на здравното министерство Николина Сотирова, която отбелязва, че трябва да се разгледа възможността да се финансира новата дейност. Сотирова отвръща, че наредбата е в сила и трябва да се изпълнява, но според Ананиев това ще се случи "при възможност".

Дори и промяната да беше влязла в сила, здравната каса щеше да плаща само труда на зъболекарите, но не и самите протези. За целта бяха нужни 20 млн. лв. за денталната помощ, но при поредна година на дефицити в бюджетите за лекарства и болници касата не може да отпусне сумата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com