Клисарова: До 2016 г. ще можем да въведем дуалната образователна система

80154
Клисарова: До 2016 г. ще можем да въведем дуалната образователна система
Снимка: БГНЕС

„Още през първите часове на новата година в министерството си пожелахме повишаване на качеството на образованието и по-малко неграмотни", заяви в ефира по bTV министърът на образованието и науката Анелия Клисарова.

„Българските деца могат да наизустяват, но не могат да привеждат наученото на практика. Благодаря на правителството, че ме подкрепи по отношение на дуалната система. 70% от хората искат да има дуална система, а тя означава едно - работиш и учиш едновременно. До 50% от децата работят през лятото, което е експлоатация. Искаме да въведем промяна в кодекса на труда, така че да имат право да работят на места, които да са свързани с образованието им", коментира още министърът.

„Работим много интензивно по тази система от 6 месеца насам. Обикновено в Германия два дни работят, три дни учат или обратно. Всичко зависи от договорките между училищата и предприятията. Това може да разшири учебните планове, така че вместо лятото да работят на сиво, те ще имат законен договор, за който ще получават заплащане. Същевременно те ще имат две дипломи - за средно образование и за професионално такова", допълни още тя.

„Невъзможно е новият закон да влезе през тази година, но през 2015/2016 година би могло да се случи. Новият закон ще промени много неща и ще засили и икономиката на страната. Имаме недостиг на заварчици, до този момент внасяме такива кадри от Полша, а с новия закон ще се обучават български работници, които ще повдигнат икономиката. Такъв тип професии са необходими за развитието на обществото. Тенденцията върви към развиване на железопътния транспорт, а без достатъчни кадри, професионално обучени в тази сфера, ние не бихме могли да развием този тип транспорт", обяви министърът.

„Много от младите хора, които работят и живеят в чужбина, биха се върнали в България, ако им се предложат подходящи условия и нормален жизнен стандарт. Това е човешко право", добави още тя.

Клисарова добави, че работи в изключителен екип със здравния министър по отношение на децата и тяхното образование. Тя даде пример с нервно-психическо здраве на първолаците.

„Минимум по 2 часа на ден работим по закон за средното образование, тъй като то е гръбнакът на нашето общество. Досега средства за този закон не са дадени. Това е част от задълженията на министри, експерти и учители. Сега например ще изпратим екип до Сингапур, който да разучи образователната система там", обяви министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com