Клисарова: Има недостиг на заварчици, стругари, асансьорни техници

52735
Клисарова: Има недостиг на заварчици, стругари, асансьорни техници
Снимка: БГНЕС

Има недостиг на заварчици, стругари, асансьорни техници, заяви образователният министър Анелия Клисарова след първото за тази година заседание на кабинета, предаде БГНЕС.

Очаква се в рамките на този или следващия месец образователният министър да съобщи обобщените данни за търсените специалисти на пазара на труда.

Днес Клисарова представи пред медиите приетата от Министерски съвет Стратегията за учене през целия живот 2014-2020 г. Предвидени са мерки, свързани както с общото училищно, професионалното и висшето образование, така и мерки, свързани с продължаващото обучение за възрастни. От септември се очаква да започне да работи системата за валидация на знанията от неформално обучение и самостоятелно учене, обясни образователният министър.

Стратегията е изключително важна за да постигнем интелигентен, приобщаващ и устойчив растеж, коментира Клисарова и напомни, че данните на Евростат за 2012 година показват, че само 1,5% от населението на възраст между 25-64 години е участвало във формално и неформално образование, т.е. е използвало възможността за учене през целия живот. В развитите европейски страни този процент варира между 10 и 18%, а в някои страни достига и над 30%. Целта ни до 2020 година е този процент да достигне до 7-8%, обясни образователният министър. С мерките в стратегията ще постигнем по-качествена система за образование и обучение, подчерта тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com