Клисарова: Няма да се намалява броят студенти държавна поръчка

34883
Клисарова: Няма да се намалява броят студенти държавна поръчка
Снимка: БГНЕС

Няма да се намалява броят студенти държавна поръчка особено по направления, които са стратегически за развитието на държавата. Нямаме достатъчно инженери, IT-специалисти, педагози, затова в тази посока няма да бъде намаляван броят студенти, напротив – ще бъде с възможност увеличен в зависимост от капацитета и желанието на университетите, които са автономни. Това каза министърът на образованието Анелия Клисарова, предаде „Фокус”.

21 422 145 лева ще бъдат трансферирани към държавните висши училища за увеличаване на тяхната субсидия, за издръжка на обучението, която основно е свързана с качеството на висшето образование. „Тези средства се разпределят по две основно направления: по постановление №162 са отделени 5,4 милиона лева, а останалите 16 милиона са по постановление №121, което е свързано с качеството на образованието”, допълни Клисарова. По думите й тези 5,4 милиона лева ще за стимулирането на педагогическите, природните, техническите, инженерните науки. Тя подчерта, че до сега педагогическите науки са били с коефициент 1, а сега е 1,05 – това означава, че вече издръжката на един студент се повишава, за да се мотивират университетите да отпускат повече бройки в педагогическата насоченост. За природните, математическите, информатиката и инженерните науки от 2,3 коефициентът става 2,4 – каза още Клисарова.

Над 7 хил. стипендии на български и румънски студенти в Англия са замразени

Общо 7448 стипендии на български и румънски студенти са спрени от британските власти заради съмнения за злоупотреби, пише Journal onlin...

За 2014 година за държавни гаранции за студентското кредитиране са гласувани и ще бъдат отпуснати 40 милиона лева, като за кредитирането са включени 4 банки: ДСК, Райфайзенбанк, Алианц Банк България и Юробанк България, каза още Клисарова. Тя обясни, че студентското кредитиране означава, студент да вземе кредит с по-добра лихва и не е необходимо да има гаранции за кредита, защото гаранциите ги дава държавата. Законът от 2010 година за кредитиране на студенти и докторанти подпомага младите хора, които искат да учат, а нямат средства за това.

„Средно студентите вземат 2000 лева кредит, когато е свързан с плащане на студентски такси – това е единият вид кредит. Вторият – когато вземат пари за издръжка – неговата средна стойност е около 3000 лева. Студентското кредитиране е част от политиката повече млади хора да бъдат включени във висшето образование и да го завършат, защото при тях безработицата е 4,5%”, допълни Клисарова.

По думите й стратегията за висшето образование и неговото развитие 2014-2020 г. има за задача около 35% от хората на възраст между 20 и 35 години да имат висше образование, с цел да имат по-добра реализация на трудовия пазар. За момента има 13 734 такива кредита, като тази година се погасяват 1094 кредита. Лихвите, които ще са договорени с банките, не трябва да са повече от 7%, посочи Клисарова. Тя допълни, че от кредитирането към момента са се възползвали близо 14 000 студенти. Погасяването на студентския кредит става след завършването на висшето образование и след започване на работа. Министърът допълни, че защитният механизъм държавата да си получи парите от студента, изтеглил такъв заем, е договорът, сключен между държавното висше училище и самия студент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com