Клисарова: Новият закон залага основно образование да се завършва в 7 клас

66009
Клисарова: Новият закон залага основно образование да се завършва в 7 клас
Снимка: БГНЕС

Законът за средното образование и Стратегията за висше образование са част от приоритетите в работата на Министерството на образованието и науката през следващата година. Законът трябва да е готов до края на годината, а предложенията по стратегията ще бъдат обсъдени от Съвета на ректорите между 15 и 30 януари, заяви министър Анелия Клисарова.

Основното нещо, по което няма спор в бъдещия закон, е - основното образование да се завършва в 7 клас и да има две гимназиални степени, каза министър Анелия Клисарова.

200 бежанци ще учат български с държавни пари

В Националния план за действие по заетостта за 2014 година има заложени пари за включване на 200 души със статут на бежанец или с хум...

"В дискусиите са доста въпросите, като започнем от това как правим учебните планове и програми, как формираме учебното съдържание, как разпределяме учебните предмети, така че всеки да участва, но да бъде балансирано за учениците. Ще има доста да поработим. Трябва малко да забавим, да съберем повече обсъждания, защото иначе ще кажат, че го налагаме, а ние искаме да го приемаме, а не да го налагаме", допълни тя.

По отношение на връзката между висшето образование и нуждите на бизнеса, министър Клисарова каза: "Мога да дам такъв пример. В Техническия университет в София в момента има четири магистърски програми, които са поръчани от бизнеса, изработени са заедно с бизнеса, а лабораториите за обучение по тези програми са финансирани с европейски пари и с пари от фирмите".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование