X
 
 

Красимир Вълчев: Днес все още е трудно да се водят дебати на тема кои са основните ценности

1406 3
Красимир Вълчев: Днес все още е трудно да се водят дебати на тема кои са основните ценности
Снимка: БГНЕС
"Много е трудно да говорим за ценности. Преди 30 години нямахме увереност на какво трябва да възпитаме децата. Днес основните въпроси пред образователната система са два - знаем ли днешните деца, които ще бъдат активни на пазара на труда през следващите 50 години, на какво трябва да ги възпитаме и какви са тези общи ценности, които ще ни обединяват", подчерта министър Вълчев. Той допълни, че днес все още е трудно да се водят дебати на тема кои са основните ценности, на които трябва да научим младите хора. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на форум за гражданското образование и изграждането на ценностната система у младите хора, предаде репортер на Агенция "Фокус".

По думите му "трябва да възпитаме децата преди всичко в национална принадлежност. От друга страна човешките предизвикателства, пред които сме изправени, са глобални. Ние, като членове на Европейския съюз, който също има свои ценности, трябва да се съобразяваме и с тези от тях, които не противоречат на националните ни ценности."

Вълчев: Образователната система започна да се пречупва

Ясно е, че трябва да променим системата - учебните програми, методи на преподаване, финансиране и т.н. Системата започна да се променя ...

"Видяхме, че имаме безспорния базов списък от ценности, за които сме уверени, че трябва да възпитаваме децата. Приели сме базовите ценности на либералната демокрация. Оттам нататък говорим как да ги съчетаем с колективния интерес", заяви министърът на образованието и науката. По думите му образователната система е призвана да бъде основната институция, която да формира ценностите у децата. Той бе категоричен, че трябва да възпитаме децата така, че да бъдат добри хора, да ги възпитаме в уважение и толерантност.

"Днес живеем във време, в което имаме много фактори на средата, които работят в обратна посока. Децата придобиват много повече информация от екраните, отколкото от училището. Затова трябва да възпитаме децата на граждански ценности", посочи министър Вълчев.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Нищо не знаете за образованието, г-н Министър, а вашите съветници Ви подвеждат. Не се обръща внимание на реалните образователни нужди и процеси, а строите пясъчни кули в обсега на морските вълни. Затова децата ни се дънят на международните проверки!
 • Потурнак на образованието 1 Потурнак на образованието преди 1 месец Профил на трол?
  Ето я АМПУТАЦИЯТА НА „ПОД ИГОТО“ - четете и сравнявайте „Преводът” : Когато се появяват башибозуци, за „преводачката” те са просто турски войници на коне, „Турските потери” („Групи въоръжени лица, които преследват някого”), воденицата е станала мелница, беят – кмет, конакът – турско кметство, потурите – шалвари, а пандуринът, тоя прост селски стражар – бодигард. Книгата те чака на рафта „У виж още ›› чебни помагала”.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Тая "преводачка" трябва да бъде съдена за държавна измяна наред с преводачката, която превела ислямиската литература на пазарджишките талибани!!
  : 0 !
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари

Овен Овните трябва да спрат да мечтаят за невъзможното, за принца на бял кон и за романтиката от филмите. Опитайте се да бъдете по-здраво стъпили...