Красимир Вълчев обясни колко ученици са върнати в системата

983
Красимир Вълчев обясни колко ученици са върнати в системата
Снимка: Thinkstock

30 000 деца са включени в образователната система чрез механизма за обхват на учениците. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Вълчев посочи, че в базата на ГРАО са идентифицирани над 200 000 деца, които не са в класните стаи.

"След работата на мобилните групи е установено, че близо три четвърти от тези деца са извън страната. От останалите 50 000: 30 000 са включени в образователната система, 2 000 са отпаднали вторично миналата година, но нови 8 000 са били записани допълнително. Междувременно други 4 000 деца са напуснали образователната система, а 8 000 са в чужбина", посочи министър Вълчев.

МОН обясни как ще се навакса пропуснатия през грипната ваканция материал

Пропуснатият по време на грипна ваканция материал ще бъде преструктуриран, за да не се допуска изоставане на учениците, съобщиха от МОН...

"Целта на механизма вече е не толкова да вкара децата в класните стаи, а ефективно да ги включи в образователната система и да осигури ежедневна посещаемост, тъй като резултатите в системата на образованието идват с натрупване на часове педагогическа работа с тези деца. За това са необходими много повече мерки и най-вече ефективна работа в самите и училище, продължителни усилия от страна на учителите, в това число и допълнително обучение за преодоляване на образователните трудности", каза още министър Вълчев. Той посочи, че от изключително значение за обхващане на децата в образователната система е работата със самите родители.

"Механизмът показва, че когато институциите работят заедно, има ефект. Това не винаги се постига във всяко едно населено място и по отношение на всяко едно училище. Затова се опитваме допълнително да подобрим координация. По отношение на едно проблемно дете е необходимо да има комплекс от мерки", заяви министър Вълчев. Той добави, че децата от проблемни групи са с увеличаващ се дял. Вълчев каза още, че целта на държавата е с инструментите за контрол, с които разполага да принудим учебните заведения да полагат достатъчно усилия за включването на тези деца в образователния процес, а не са да симулират такива.

"Това е формулата – задължително образование. Целта е с всички инструменти, които имаме, да ги накараме задължително да ги включат в образователната система. Целта е учителите да работят за ефективното им включване, а децата да бъдат обхванати в по-ранно възраст в детска градина", добави Красимир Вълчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование