Кунчев: Педиатрите ще имат списък с диагнози, позволяващи дистанционно обучение

6085
Кунчев: Педиатрите ще имат списък с диагнози, позволяващи дистанционно обучение
Снимка: Министерски съвет

Педиатрите и училищните власти ще получат списък от Експертия съвет по педиатрия, който съдържа диагнози - предпоставка някои от децата да учат дистанционно. Така че при наличие на тези данни, на тези диагнози родителите да имат право на избор за начина на обучение. Това разясни пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той не очаква злоупотреби с тези диагнози, защото по-голямата част от родителите предпочитали присъственото обучение през новата учебна година, а само около 20-25 на сто подкрепят дистанционната форма.

Пращат лаборанти в училищата в случай на заразен с коронавирус ученик?

Лаборанти ще обикалят училищата от 15 септември, в случай на заразен с коронавирус ученик. Това е една от мерките, които ще обсъждат зд...

Вълчев разясни - родителите имат право на избор, ако училището осигури смесена форма на обучение

Какъв ще бъде алгоритъмът при регистриран заразен ученик с коронавирус? "Появи ли се положителен случай, настройката е децата от съответния клас да преминат в карантина и за 14 дни обучението им да бъде дистанционно, след което да се върнат към присъствената форма, коментира Ангел Кунчев, член на НОЩ.

Не се налагат масови изследвания на контактни лица, ако едно дете от един клас е дало положителен резултат за коронавирус, защото те няма да дадат кой знае какви предимства, смята държавният здравен инспектор. Според Кунчев при позитивен тест е достатъчно да бъде карантиниран само класът на съответния ученик.

Масов скрининг аз не предвиждам, той няма някаква профилактична особена стойност. Това, което ще получите като резултат, е картинката в момента и след два дена тя може да бъде съвсем различна“, коментира той и добави:"Там, където това ще се направи, е логично да бъде за сметка на Касата, защото тези деца са осигурени от държавата".

Как и кога да се правят PCR тестовете на учениците? Според Кунчев може да се ползва утвърденият общ механизъм - "общопрактикуващият лекар или специалист в болницата могат да поискат такова изследване и, след одобрение от РЗИ, тестът да бъде направен, като се заплати от НЗОК".

Новата учебна година: С планове за маски, шлемове и въпроси за отпуск за родителите при карантина

Започваме септември присъстване, с максимално спазване на дистанция, дезинфекция, дисциплина. Ще се стараем отделните паралелки да не с...

Образователният министър с повече подробности как ще се учи в условия на COVID-19

Стана още ясно, че противогрипните ваксини тази година може да се забавят заради повишеното търсене в световен мащаб. "Можем да разчитаме около 180 хиляди дози да бъдат предоставени безплатно за възрастните хора. Горе-долу същите количества ще бъдат пуснати и на свободния пазар", каза Кунчев.

"На всички е ясно, че комбинацията на сезонен грип с COVID-19 само усложнява картината. Макар че и там има развитие. Започнаха доста фирми да правят мултиплексни тестове, при които с един тест се дава възможност да отдиференцираме за какво става въпрос. Това ще помогне много на лекарите, но все още те не са налице", каза още главният държавен здравен инспектор.

В анализа на данните от последните дни и на седмична база той изтъкна, че има значителен спад, над 30%, и България е сред малкото страни в Европа с такова намаляване. Трудно е да се каже обаче дали тенденцията ще се задържи. Експертите се отказахме да даваме прогнози за този вирус, посочи Кунчев.

Сега сме се устремили към средните за Европа стойности заболяемост, уточни доц. Кунчев.

Родители питат министър Вълчев има ли "екшън план" за новата учебна година

Омбудсманът изпрати писмо до образователния министър Красимир Вълчев, в което обобщава въпросите на разтревожени родители, които се обр...

„За мен като епидемиолог граничните мерки вече нямат чак такова водещо значение. Циркулацията на вируса вътре в страните е достатъчно голяма, за да си въобразяваме, че основният риск е „внос“ на вируса от друга страна и толкова много да съсредоточаваме усилията си в тази посока“, коментира още той.

Топла вода и сапун за всички деца в училище поискаха от Асоциация "Родители"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Пътеводител за родители: 6 частни училища в София с визия за бъдещето на децата

Наши ученици с пълен комплект медали от олимпиада по химия в Китай

Институт GATE към Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще си сътрудничи с Университета в Цукуба, Япония

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com