Кунева: Новият Закон за училищното и предучилищното образование ще даде повече свобода на учителите и директорите

3071
Кунева: Новият Закон за училищното и предучилищното образование ще даде повече свобода на учителите и директорите
Снимка: БГНЕС

Новият Закон за училищното и предучилищното образование ще даде повече свобода на учителите и директорите. Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в предаването „Денят започва” по БНТ.

Във връзка с новия Закон за училищното и предучилищното образование, министър Кунева заяви, че е амбицирана да се направи така, че да работи много успешно.

БСП поиска още една оставка, този път на Бъчварова

За оставка на ръководството на МВР, начело с министър Румяна Бъчварова, настояват в декларация от тази сутрин ПГ на БСП лява България, ...

„Всъщност той е приет през миналата година. Сега ще влезе в сила, на 1 август. Вярвам, че можем да направим добра стъпка с този закон”, обясни Кунева.

По думите й новият закон за училищното и предучилищното образование ще даде повече свобода на учителите и директорите. Министър Кунева уточни, че стандартът за организацията на дейностите в средното образование дава по-голяма самостоятелност на училищата да организират часовете, междучасията и ваканциите си.

„В началната степен от 1-ви до 4-ти клас ще има възможност първият час да започва в 8:30 ч., а не както досега - максимум в 8 ч. сутринта. Учителите ще решават как да преподадат материала, след като отчетат спецификата на всеки клас”, допълни Меглена Кунева.

„Директорите ще имат право за обявяват сами до 3 дни грипна ваканция. В техните правомощия ще бъде и дължината на междучасията. Точки ще заменят оценките на матурите в 4-ти и 7-и клас”, поясни тя.

Кунева разпореди проверка в столично училище

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева разпореди да се извърши проверка в столичното 145 Основно училище &b...

По думите й няма да има нови буквари за първи клас тази есен, тъй като сроковете за отпечатването им са много кратки. Министър Кунева уточни, че ще има леко забавяне ще има при учебниците по история за пети клас.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com