Кунева: В момента се изработва списъкът със защитените специалности

4082
Кунева: В момента се изработва списъкът със защитените специалности
Снимка: БГНЕС

"В момента в Министерството на образованието и науката се изготвя списъкът със защитените специалности. Те трябва да отговарят на няколко критерия - да са уникални, да не комбинират две или повече специалности и да подготвят малко на брой, но незаменими специалисти".

Това заяви пред студенти и преподаватели от Югозападния университет "Неофит Рилски" вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на дискусия за предизвикателствата пред висшето образование, съобщиха от МОН.

"Списъкът ще бъде обсъден както с висшите училища, така и с бизнеса и социалните партньори", каза вицепремиерът.

На въпрос дали правото може да стане защитена специалност, Кунева посочи, че подобни масови специалности, независимо от безспорната си икономическа пригодност, не попадат в списъка, защото за тях винаги има много желаещи студенти. Подобна е и ситуацията с медицината, която е много важна за обществото, но в нея няма недостиг на студенти, пише още БГНЕС.

По думите й висшите училища трябва много внимателно да преценят кои специалности да развиват, за да може да предоставят качествено образование. В момента вие не се състезавате само с университетите в България, но и с университетите в Гърция и Македония, а и в цяла Европа, заяви Кунева в обръщението си към студентите.

Тя припомни, че тази седмица Министерският съвет прие списък с 32 приоритетни професионални направления и призова ръководството на ЮЗУ да направи своя анализ кои са силните страни на университета. По думите й педагогиката, която е едно от приоритетните професионални направления, може да бъде една от насоките, които да се развиват допълнително.

Министърът посочи още, че Югозападният университет може да се възползва и от предложението на МОН, което скоро ще бъде прието от Министерския съвет, стипендиите за студенти от българската диаспора да се увеличат от 400 на 1000. По думите й университетът, който се намира в пряка близост до две граници, може да привлича именно студенти сред българите в чужбина.

Кунева съобщи още, че предстои да се усъвършенства моделът за кредитиране на студенти и докторанти, както и системата за по-големи облекчения за студентски кредити.

На въпрос за участието на студенти доброволци по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, Кунева обясни, че те трябва да са действащи студенти по време на българския мандат, най-добре в четвърти курс. Нужда от доброволци ще има, тяхната подготовка ще започне до година, каза още тя.

Кунева коментира и Закона за антикорупцията.

"Изумена съм, че магистратите не виждат шанс през антикорупционния закон да се изчисти системата от „гнилите ябълки“. Това заяви тя на пресконференция в Благоевград.

"Странно е, че Лозан Панов прочете този закон като навлизане в противоконституционност. За радост, не всички магистрати мислят така", коментира Кунева и обясни как ще функционира антикорупционния закон за тях: Инспекторатът на ВСС е този, които събира имущетсвените декларации на магистратите и той е този, който изпраща за проверка до Националното бюро, ако открие нередности.

Има силно желание от хората този закон да се приеме – има проучвания, обикаляхме и страната. Той трябва да обслужва бъдещето на нашата държава, а не един или друг интерес. И въпросът не е колко ще влезе в личното пространство. Склонна съм да сложим списък към този закон и да се подпишем всички, които сме готови да сме обект на този закон. Аз ще се подпиша първа, коментира още Кунева.

По думите й, крайната воля ще е на Народното събрание, но е важно законът да е силен. Ако не искат магистратите да бъдат проверявани и да са извън закона – тяхна воля. Ако искат сигналите неподписани, но с доказателства да се хвърлят в коша, такава е волята им. Моята не е, заяви Кунева.

Кунева: Съдиите да използват всяка възможност да изчистят името на съдебната власт

Има много критики, които са отправени към съдебната власт и които с голяма болка отбелязвам, защото това е лицето и авторитета на дър...

Според Кунева за неподписаните сигнали има достатъчно критерии и гаранции. Абсурдно е да се говори за „лов на вещици“ – ние сме европейска държава в 21 век. Да не говорим за този закон като за инквизицията – той дава гаранция за сигурността и е желан от гражданите, каза тя.

На въпрос за бежанската криза Кунева коментира, че при необходимост ще се засили охраната и проверките на българо-македонската граница. Кунева коментира, че с новото споразумение между ЕС и Турция на всички пристигащи мигранти вече ще бъдат снемани данни и отпечатъци в Гърция. По думите й, много важно е доброто споделяне на разузнавателна информация в Европа.

На въпрос за действията на ДСБ, Кунева каза, че не приема определението на РБ като изчерпан проект, както и заявките за нов проект, докато си още част от настоящия, и подчерта, че ДБГ участва с целия си капацитет за консолидацията на РБ. Не е добра идея да се раздробява дясното – избирателите разчитат на представителството си в РБ, каза още Кунева.

Тя добави, че РБ трябва да издигне собствен кандидат за президент, който може и да не бъде кандидат на партия от Блока, но да е бъде подкрепен от всички партньори. Попитана за ДБГ, тя каза, че партията е в добро здраве, изпълнява програмата на РБ и заявените реформи и развива структурите си и в най-малките населени места.

Днес и утре в Банско се провежда Националният съвет на ДБГ, в който участват всички ръководства на структурите на партията от цялата страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com