Манолова организира среща в защита статута на ТУЕС

3960
Манолова организира среща в защита статута на ТУЕС
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова, заедно с представители на Обществения съвет на Технологично училище "Електронни системи" /ТУЕС/ към Технически университет, гр. София и представител на университета, се срещна с председателя на Комисията по образование и наука към 44-то Народното събрание Милена Димитрова. Подобна среща бе проведена миналата седмица с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Родители настояват за законови промени за защита на модела на ТУЕС

За незабавни законови промени, които да запазят успешния образователен модел на Технологично училище „Електронни системи“ (...

Това бе поредната стъпка, която общественият защитник предприема, след като представители на ТУЕС потърсиха съдействие относно проблеми, свързани със статута на училището, произтичащи от пропуск в Закона за предучилищно и училищно образование и изразено желание от страна на Министерство на образованието и науката за промяна в управлението на ТУЕС.

„Абсолютно убедена съм, че ТУЕС е уникална по рода си институция, която подготвя кадри от нов тип по авангардни технологии и стратегически направления и като такава трябва да продължи да съществува, каквото е и искането на родителите, учениците и колектива на училището. Прекъсването на връзката Технически университет – ТУЕС ще доведе до необратима загуба на професионален потенциал“, категорична бе Манолова.

На състоялата се среща Милена Дамянова изрази подкрепата си за този образователен модел. „Надявам се и на конструктивен диалог с Министерство на образованието и науката за намиране на възможностите за адекватно правно решение, така че да бъде запазен специалният статут на училището и успешният модел на работа на ТУЕС и Технически университет-София, признат и подкрепян от ИТ индустрията в България“, допълни омбудсманът.

През 2017 г. ТУЕС е на пето и осмо място сред първите десет най-желани училища за кандидатстване след VII клас в гр. София и най-желаното технологично училище в страната. То е образец на 30-годишна успешна работа на модела на интеграция университет-училище-бизнес.

Технологическото училище "Електронни системи" остава към Техническия университет

Няма да се промени статутът на Технологическо училище „Електронни системи“ (ТУЕС), училището остава към Техническия униве...

„Ще следя много внимателно и отблизо как се развива казусът с училището и гарантирам, че и занапред ще подкрепям с цялата си институционалност справедливите искания на учениците, техните родители и преподавателския състав на ТУЕС. Както и ще реагирам остро, ако има разминаване между обещано и свършено от МОН“, обяви Манолова.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com