Между 200 и 300 лева бонус към заплатите на учителите за 24 май

1717
Между 200 и 300 лева бонус към заплатите на учителите за 24 май
Снимка: БГНЕС

Между 200 и 300 лева бонус ще получат българските учители за 24 май. Това съобщи председателят на синдиката на българските учители Янка Такева при откриване на церемонията "Учител на годината".

Средствата са част от допълнителната брутна средна работна заплата от около 600 лева, разделена на 3 части - за 24 май, Коледа и за 15 септември. Допълнително възнаграждение ще има за 80% от училищата в страната, както и за 50 на 100 от преподавателите в детските градини.

Такева: Началната учителска заплата трябва да не е по-малко от 1200 лв.

Не по-малко от 1200 лева трябва да бъдат началните работни заплати на учителите, категорична е председателката на Синдиката на българск...

По думите на председателя на синдиката на българските учители, кметовете на населените места, в които парите за бонуси на преподаватели за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, не достигнат, трябва да подпомогнат изплащането на парите, пише "Дарик нюз".

"Процент от училищата в страната ще изплатят тази работна заплата, която се дава на три пъти - 24 май, за 15 септември и преди Коледа. Някъде около 50% ще се изплатят в детските градини, а в останалите ще трябва да се търси възможността кметовете да подпомогнат детските градини", каза Такева.

Тя обясни защо има училища и детски градини, за които средствата няма да стигнат:

"Някъде детските градини не са делегиран бюджет и зависи от кмета на общината. В малките населени места, където имаме намален брой на децата и учениците, особено в училищата, които са с до 50 деца, също има проблеми с делегирания бюджет", допълни тя.

Такева: Има сериозен недостиг на преподаватели в рисковите общности

Има сериозен недостиг на преподаватели в рисковите общности. Това каза Янка Такева, председател на Синдикатите на българските учители. ...

Междувременно от Такева стана ясно, че синдикатите не подкрепят мярката родители да бъдат квестори на матурите за 12 клас.

Предложението родители да присъстват в коридорите, залите за видеонаблюдение и в тоалетните в училищата беше прието от екипа на бившия образователен министър проф. Тодор Танев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com