МОН е започнало работа по промени в Закона за висшето образование

3920
МОН е започнало работа по промени в Закона за висшето образование
Снимка: БГНЕС

МОН е започнало работа по промени в Закона за висшето образование. Това заяви на брифинг министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

След среща с родителския съвет на Технологичното училище „Електронни системи“ (ТУЕС) и представители на Асоциацията на завършилите, Вълчев обясни, че преди всичко е било уточнено, че между тях е имало комуникационен проблем.

„Съжаляваме за това, може би нашата грешка е това, че в по-голяма степен говорихме с директора и ректора и по-малко или въобще с родителите. Заявихме категорично, че никой от нас не иска да променя успешния модел. Напротив този модел трябва да се разраства и към други училища и градове. Единственият въпрос, който е стоял на дневен ред, е за промяната на правоотношението на директора“, подчерта ресорният министър.

„Единственият спор, който сме имали назад в дните е било дали това води до промяна в модела или не. Това, което беше поставено на обсъждане и, по което постигнахме съгласие, е да изразим становище, че проявяваме търпимост към сегашната фактическа ситуация. Нищо няма да се променя докато не бъдат направени промени в нормативната уредба, в това число и законовата. Ще сформираме работна група. МОН е започнало вече работа по промени в Закона за висшето образование“, обяви министърът.

Вълчев уточни, че 30 юни е поставеният срок за приемане на промените в Закона за висшето образование.

Образователният министър обясни, че промените в него най-вероятно ще засегнат и модела на академично самоуправление. „Когато говорим за отговорност на директора, всички директори на училища са отговорни към централната изпълнителна власт, Регионалното управление, министъра на спорта и културата. Ще обсъдим и въпроса за регламентирани правоотношения с ректора в контекста на отговорността на самите ректори“, каза Красимир Вълчев.

Той обясни, че МОН се е ангажирало в изпълнението на редица политики в областта на информационните и комуникационните технологии в системата. Трябва ни доброто взаимодействие с ИТ сектора, увери министърът. Той подчерта, че политиката на МОН е да търси максимално партньорство с всички институции, предаде БГНЕС.

Вълчев бе категоричен, че ТУЕС е едно от най-добри училища и МОН трябва да създаде предпоставки да подпомогне неговото развитие до колкото е възможно. Вълчев повтори, че никога не е стоял въпросът за промяна на статута на ТУЕС като разпоредител към ТУ, както и по отношение на модела. „Не само, че нямаме проблем с ТУЕС, но имаме един от добрите примери. Това е много добро и иновативно училище“, категоричен бе Красимир Вълчев.

Той уточни, че промени ще бъдат необходими и в Закона за висшето образование, но и в Закона за училищното и предучилищното образование.

Вълчев коментира, че няма пречка ректорите да бъдат работодатели на директорите, ако самите ректори са достатъчно отговорни. „Този дебат ще го проведем в пакет. Ще проведем разговори с ректорите. Те самите смятат, че е нужна промяна. Това не е промяна, която не е обсъждана и няма да бъде обсъдена с тях“, изтъкна ресорният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование