МОН отрече да има намаление на часовете по география

3798
МОН отрече да има намаление на часовете по география

Не е коректно да се говори за каквото и да било намаляване на часовете по география и икономика. Това се посочва в становище на Министерство на образованието и науката (МОН), относно организиране на Национален протест под надслов ""География и икономика" не е третостепенен учебен предмет".

Позицията на МОН идва, след като се разпространи информация за организирания на 23 януари национален протест под надслов „География и икономика“ не е третостепенен учебен предмет“ пред сградата на МОН.

Преди дни от Асоциацията на професионалните географи и регионалисти обясниха, че учителите по география настояват за изменение на новия учебен план в основните и средни училища, който влиза в сила от следващата учебна година. Според тях материал от горните класове се смъква в малките класове, така че в 10, 11 и 12 клас да не се изучава география, броят на часовете обаче остава същият.

От МОН обясняват, че с приемането на новия Закон за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) се реформира образователната система. Сред съществените елементи на тази реформа са въвеждането на нова образователната структура (основно образование се завършва вече след VII клас, а гимназиалната степен се дели на два етапа), предефинирането на видовете училищна подготовка, актуализирането на целите на образованието, а с тях – и на очакваните резултати от обучението. Първите стъпки към привеждането на законовите текстове в действие и осъществяването на реформата са свързани с разработването на изцяло нова подзаконова нормативна уредба. Първите нормативни актове в тази посока са наредбите, които определят държавните образователни стандарти (ДОС) – за учебния план, за общообразователната подготовка и за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала.

Проектите на тези наредби са били публикувани за обществено обсъждане на 22 октомври 2015 година. След това МОН е организирало редица срещи и дискусии в цялата страна с активното участие на учители, представители на висши училища и на академичната общност, родители, неправителствени организации и работодатели. На една от тези срещи присъствал и представител на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти, който, според МОН е имал възможност да се включи в дискусията. Основните акценти на срещата са били свързани с обсъждане на проектите за държавни образователни стандарти за учебния план и за общообразователната подготовка (и в частност учебното време за изучаване на учебния предмет география и икономика), както и проектът на учебната програма за V клас.

МОН е изразило позиция по поставените въпроси и отговори на писмата на Асоциацията, в която се подчертава, че не е коректно да се говори за каквото и да било намаляване на часовете по география и икономика. Обяснено бе, че не се подценява мястото и ролята на учебния предмет. Напротив, ясно бе заявено, че в сравнение с действащия към момента основен учебен план общият брой часове за изучаване на предмета в целия курс на обучение в рамките на общообразователната подготовка се увеличават с 14 часа, уточняват от Образователното ведомство.

Проектите по отношение на учебните програми са разработени в резултат на преструктуриране, актуализиране и прецизиране на сега действащите учебни програми, което не е направено самоцелно и механично. Следван е принципът за баланс за целия период на обучение по география и икономика, засягащ природата, обществото, стопанството, политиката и регионите на България, поясниха от МОН. Според тях не е коректно да се говори за “увеличаване на учебното съдържание в V клас”, тъй като става въпрос за цялостно нова концепция за подбора и структурирането на учебното съдържание. В V клас учебното съдържание по география и икономика се организира около ключови понятия и умения. Обучението не трябва да се схваща като учебно съдържание, което да се “преподаде” за определен брой часове. Новата философия на закона е в стремежа да се придобиват определени знания, умения и компетентности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com