МОН работи с полицията заради училище, пълно с хладни оръжия

5337
МОН работи с полицията заради училище, пълно с хладни оръжия
Снимка: iStock/Guliver

Това не е масова практика, това е конкретен случай, фрапиращ случай. Говорим за училище с много деца в него – 960 ученици и действително учителите понякога влизат в несвойствени роли като полицейската. Това заяви зам.-образователният министър Деница Сачева, която коментира уникална ситуация – в училище „Неофит Рилски” в Самоков масово се изземват оръжия. Става въпрос за ножове, най-вече популярният модел "пеперуда", боксове, електрошокови палки.

"През учебната 2018/2019 са 9 бокса, 8 ножа и 2 електрошокови палки", казва Мариан Бончев, инспектор в "Детска педагогическа стая" в РУ Самоков. "Те сами идват, клеветят се, госпожо, едикой си има в себе си бокс", казва директорът на ОБУ „Неофит Рилски” Мариана Солунска. "Учителите ни е страх, защото особено по-големите деца, 8-9ти клас изпитват понякога агресия. Такава, че ние не знаем дали няма да се нахвърлят върху нас", коментира главният учител Иванка Николова.

Непълнолетни се гавриха с момче в училищна тоалетна

Районна прокуратура-Пловдив наблюдава досъдебно производство за блудство с дете. На 25.02.19 г. в пловдивското село Песнопой са извърше...

Пред Нова телевизия Сачева увери, че МОН работи с полицията и на родителите на деца, носели оръжия в училище, ще бъдат наложени глоби, които могат да варират между 50 и 1000 лева, а носилите оръжия ученици ще трябва да понесат превъзпитателни мерки. Общинската комисия за борба с противообществените прояви трябва да наложи глобите, добави зам.-образователният министър. Тя обаче призна, че имало случаи на служители, налагали глоби и спирали социални помощи заради безотговорност на родители, непускащи деца на училище или неглижиращи ги. И за пореден път поиска криминализиране на такова поведение, както МОН искало от много време.

Предполагам е станало модерно в това училище да носиш оръжие, да се защитиш, продължи Сачева. А на въпрос каква трябва да е работата за поправяне на ситуацията, зам.-министърът посочи работата с родителите.

По въпроса с т.нар. гей брошури в училища в Ямбол стана ясно, че са наложени дисциплинарни наказания на виновни служители от РЗИ, отговорни за разпространението на материалите. По наша информация говорим за по-малко от 100 брошури, обясни Сачева, която предположи, че скандалът направил брошурите по-популярни и темата стигнала до много повече хора от втора ръка, отколкото от първа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com