МОН ще брани избора на свързана с Русия IT фирма

2184
МОН ще брани избора на свързана с Русия IT фирма
Снимка: iStock

Министерство на образованието и науката (МОН) е решило да брани докрай извършено от него класиране по обществена поръчка в разрез с европейските санкции срещу Русия. Ведомството е подало жалба срещу решението на КЗК да върне процедурата заради неспазени европейски правила при един от кандидатите - фирма "Софтлайн", и ще настоява да сключи договора спрямо първоначалните си планове. На този фон друг държавен орган - агенция "Митници", вижда нарушения при същата фирма дори и след прехвърляне на собствеността в нея с цел избягване на санкциите.

Това показа проверка на в. "Сега" в КЗК и в деловодната система на Върховния административен съд. От сайта на съда става ясно, че жалбата на МОН е приета и вече е насрочено дело по нея на 6 февруари.

След налагането на европейските санкции спрямо Русия в областта на обществените поръчки фирма "Софтлайн" се оказа със спорни договори в редица институции. Фирмата успя да сключи договор с "Информационно обслужване" въпреки изискването на изрична декларация, че не престъпва ограниченията за наличие на собственост и контрол от страна на руски юридически или физически лица. В същото време към този момент 55% от собствеността е на руския гражданин Игор Боровиков.

Проблемни се оказаха и други договори, както и новообявена обществена поръчка от МОН за поддръжка и управление на средата за дистанционно обучение на учениците. "Софтлайн" бе избрана за изпълнител по обособена позиция 2 - за поддръжка на средата, базирана на Google Workspace. При тази поръчка комисията установява, че фирмата нарушава европейските ограничения, но ѝ дава време да се поправи.

Законният срок за отстраняване на тази нередност от 5 дни пораства на 38 дни. Така на 4 октомври 2022 г. фирмата уведомява МОН, че е прехвърлила въпросния дял от собствеността в "Софтлайн" на латвиец. След тази сделка МОН решава, че няма нищо нередно и класира кандидата на първо място.

КЗК върна решението за класиране с аргумента, че нарушаването на европейските санкции е било условие за недопускане изобщо на фирмата до класиране. МОН е трябвало да я отстрани, като изпратеното от дружеството тълкувателно писмо, че санкциите не го касаят, не са оправдание. По тази тема - как следва да се прилагат санкциите, е имало публична информация на Агенцията за обществените поръчки и допуснатото изчакване в рамките на 38 дни за отстраняване на нередност е недопустимо, счита КЗК.

Комисията върна процедурата обратно в МОН на етап преглед на документите за установяване на съответствие или несъответствие с изискванията към кандидатите.

Набират оферти за създаване на Национален и регионални STEM центрове с пари от ПВУ

До 17:30ч. на 13 февруари се набират предложения за създаване на Национален и 3 регионални STEM (Science – Technology – Eng...

Не е ясно с какви аргументи МОН е решило да обжалва тази позиция. Ведомството има още един голям договор със "Софтлайн", също сключен след налагането на санкциите - за 5,3 млн. лв. за абонаментно ползване на продукти на Microsoft за университетите и научните институти. След прехвърлянето на собствеността на 4 октомври няма данни той да е разтрогван.

Докато МОН държи да спори докрай, агенция "Митници" счита собствеността в "Софтлайн" за проблемна дори след сделката за прехвърляне на проблемния дял. Агенцията е отстранила фирмата по негова поръчка за доставка на лицензи с аргумента, че и в момента е налице контрол от страна на руски гражданин. След прехвърлянето на собствеността "Софтлайн" ООД е 55% собственост на латвиеца Сандис Коломенскис и 45% на "Софтлайн холдинг ПЛС".

Според дружествения договор на "Софтлайн" ООД обаче решенията се вземат с единодушие, тоест въпреки по-малкия си дял "Софтлайн холдинг ПЛС" има право да упражнява решаващо влияние върху фирмата. Повече от половината от акциите на "Софтлайн холдинг ПЛС" се притежават пряко и непряко от Игор Боровиков, пише в протокола на комисията в агенция "Митници". На това основание агенцията решава, че Боровиков упражнява контрол върху "Софтлайн" ООД, и отстранява фирмата от процедурата.

Решението се обжалва пред КЗК от "Софтлайн".

ОЩЕ: МОН дава 500 000 лв. за софтуер срещу плагиатство

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Отпускат над 22 млн. лв. за обезщетения в образованието

По пътя на знанието в Академия “Никола Тесла”

Отговорите на външното оценяване за 10. клас по математика за 2024 г.

Десетокласниците се явяват на изпит по математика

Инвестираха над 650 000 лв. в интерактивни зали в 22 университета

Отговорите на външното оценяване за 10. клас по български език и литература за 2024 г.

Десетокласниците се явяват на матура по БЕЛ

Неучебен ден за училищата с избирателни секции

Заради изборите: Променят часа на НВО за 10 клас на 10 юни

Добър 4.32: Зрелостниците с рекордно висок резултат на матурата по БЕЛ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com